Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μετά από 30 χρόνια, το γάλα του Τσέρνομπιλ παραμένει ραδιενεργό

Έχουν ήδη περάσει 30 χρόνια από το καταστροφικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και η ραδιενέργεια φαίνεται πως έχει εξαφανιστεί από τα φυτά. Όχι όμως και από το γάλα…

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα του Τσέρνομπιλ το 1986 ήταν 10 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά. Μια έρευνα που αμφισβητήθηκε πολύ από τα τοπικά γαλακτοκομεία που θεωρούσαν, σύμφωνα με τις δικές τους μετρήσεις, πως το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο.
Τι γίνεται όμως, κοντά 30 χρόνια μετά; Έρευνες στην περιοχή αποκάλυψαν πως αρκετά φυτά δεν παρουσιάζουν πλέον κανένα ποσοστό ραδιενέργειας. Ωστόσο, τα φυτά αυτά περιορίζονται στα ιδιαίτερα «ανθεκτικά», όπως η σόγια και το λινάρι.
Ωστόσο, οι αγελάδες, δεν στηρίζονται στο λινάρι και στη σόγια για τη διατροφή τους. Τρώνε γρασίδι και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Αρκεί να σημειωθεί πως μια αγελάδα καταναλώνει περίπου 9 κιλά γρασίδι την ημέρα. Έτσι λοιπόν, ακόμη και χαμηλά ποσοστά ραδιενέργειας να καταναλώνονται καθημερινά αλλά σε τέτοιες ποσότητες, είναι ο σχεδόν σίγουρος τρόπος για να μεταφερθεί η ραδιενέργεια στο παραγόμενο γάλα. Το συμπέρασμα αυτό, φαίνεται πως έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές που αναζητούν τρόπους να αποτινάξουν τον εφιάλτη της ραδιενέργειας από πάνω τους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου