Saturday, 27 April, 2024

Μειώσεις στα πρόστιμα για τους αδήλωτους εργάτες γης

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, έθεσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις». Ο βασικός άξονας του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, διαγραφές παλαιών αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και ρυθμίσεις για την άμεση έναρξη ασφάλισης σε αγρότες.
Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη τα νέα πρόστιμα ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης πρόσληψης του ανασφάλιστου εργαζόμενου, από 10.550 ευρώ που είναι σήμερα θα έχουν την εξής κλιμάκωση: 7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση, 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση και 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση – μείωση 71,56%.
Αναλυτικά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:
Αν, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 5 μειώνεται ως εξής:
α) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μηνών,
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι (6) μηνών, και
γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.
Οφειλές σε πρώην ΟΓΑ
Με τη νέα ρύθμιση η οποία αφορά όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο υπάγονταν πριν την λειτουργία του ΕΦΚΑ (1/1/2017), θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής «αμφισβητούμενων» ασφαλιστικών οφειλών που αφορούν την περίοδο μέχρι την 31/12/2016. Ουσιαστικά με την διάταξη αυτή απαλλάσσονται εκείνοι οι ασφαλισμένοι που επί χρόνια ήταν στο στόχαστρο του πρώην ΟΑΕΕ, επειδή είχαν παράλληλη απασχόληση με μπλοκάκι. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: α) ασφαλισμένοι μηχανικοί στον ΤΣΜΕΔΕ τις εισφορές των οποίων διεκδικούσε και ο ΟΑΕΕ όταν είχαν δεύτερη δραστηριότητα, ασφαλισμένοι . β) Ασφαλισμένοι αγρότες στον ΟΓΑ οι οποίοι είχαν για παράδειγμα εποχική δραστηριότητα ενοικίασης δωματίων σε μικρούς δήμους (με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ) και χρεώνονταν παράλληλα με εισφορές από τον ΟΑΕΕ ο οποίος ζητούσε εκκαθαριστικά της εφορίας για να εξετάσει εάν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης με βάση το εισόδημα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου