Friday, 26 April, 2024

Μείωση στην παραγωγή μελιού – Αποζημιώσεις ζητούν οι μελισσοκόμοι

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής και Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίθων Αχιλλέας Παπαστεργίου

«η μείωση στην παραγωγή φέτος αναμένεται να φτάσει στο 70% στη βόρεια Ελλάδα και στο 60% στη νότια». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) κ. Β. Ντούρας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «περιμένουμε ακόμη μια εβδομάδα να δούμε πως θα «κλείσει» η παραγωγή πευκόμελου. Πάντως μέχρι στιγμής λόγω καιρικών συνθηκών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα».
Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στις πολλές βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού αλλά και στους ισχυρούς ανέμους που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου, «στα θυμάρια είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή, το ίδιο και στα πορτοκάλια. Βαμβάκια και έλατο είχαμε πολύ λίγες ποσότητες και ηλιόσπορο καθόλου. Επίσης έχουμε πολλές καταστροφές στις κυψέλες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων».
Πάντως οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται γιατί αν και πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ ποτέ δεν έχουν αποζημιωθεί για μειωμένη παραγωγή.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, αναμένεται να παρουσιάσουν μια αύξηση. Δεν μπορεί όμως να είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή σε «λογικά» επίπεδα. «Ένας μελισσοκόμος για να μπορεί να είναι βιώσιμος θα πρέπει να παράγει 20 κιλά στην κυψέλη. Το κόστος είναι πολύ υψηλό στην χώρα μας λόγω των μετακινήσεων που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι μελισσοκόμοι», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.
Πάντως η μείωση της παραγωγής ενδέχεται να αυξήσει τις «ελληνοποιήσεις». «Προχωρά το θέμα του ελληνικού σήματος στις συσκευασίες μελιού. Ελπίζουμε να εφαρμοστεί από το 2019 και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει το ελληνικό μέλι και να αντιμετωπίσει τις ελληνοποιήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου