Thursday, 25 April, 2024

Καθυστερούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για οζώδη δερματίτιδα

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης

επανήλθε εκ νέου με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 90/13-10-2016 Επίκαιρη Ερώτησή του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου αναφορικά με την «καταβολή της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει θανατωθεί λόγω της οζώδους δερματίτιδας», η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Πέμπτης 20-10-2016.

Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Ο Νομός Σερρών επλήγη τον Απρίλιο του 2016 και αυτός από τη ζωονόσο, την οζώδη δερματίτιδα. Μάλιστα, στις 12 Απριλίου 2016 είχαμε την πρώτη θανάτωση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου σε κτηνοτροφική μονάδα. Μέχρι τις αρχές του Ιουνίου θανατώθηκαν στο Νομό Σερρών πλέον των 3.500 ζώων. Η ζωονόσος εντοπίστηκε σε 44 εστίες και θανατώθηκε το ζωικό κεφάλαιο που αφορούσε περίπου 80 οικογένειες κτηνοτρόφων. Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση τέλος Ιουνίου του 2016, ζητώντας τα εξής: Τι γίνεται με την εκτιμητική διαδικασία των αποζημιώσεων και για το χρονοδιάγραμμα, πότε, δηλαδή, θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι. Επίσης, ζήτησα να βγει και Κοινή Υπουργική Απόφαση, με πρωτοβουλία του Υπουργείου σας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, για την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών και για το ακατάσχετο του λογαριασμού των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων, μιας και από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν με μηδενικό εισόδημα. Ήρθε και απάντησε εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος είπε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει το συντομότερο δυνατό, και μάλιστα θα υπάρξει και μέριμνα, ούτως ώστε να μην είναι μόνο μία αποζημίωση ανά ζωική μονάδα, αλλά να δούμε και τα διαφυγόντα κέρδη, δηλαδή αυτά που καθημερινά η κάθε κτηνοτροφική μονάδα έδινε ως εισόδημα στον κτηνοτρόφο. Πέρασαν ήδη έξι μήνες, κι ενώ η Υπουργική Απόφαση που βγάλατε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η 1677/9-6-2016 προβλέπει άμεση και προσήκουσα αποζημίωση εντός εξήντα ημερών από την απόφαση λήψης υγειονομικών μέτρων, ήδη έχουμε έξι μήνες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Δεν ξέρουν ακόμα πότε θα πληρωθούν, είναι με μηδενικό εισόδημα. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης»!

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε: «Βεβαίως, οι δικές μας υπηρεσίες βρίσκονται σε μια συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις πληρωμές που θα γίνουν άμεσα -δεν μπορώ να σας πω ούτε σε πέντε ούτε σε δέκα ημέρες-, αλλά ήδη η διαδικασία αυτή βαίνει προς το τέλος της. Θα υπάρξει η αντίστοιχη πληρωμή και βεβαίως, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συγκεκριμένων βοοτρόφων». Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης στην Δευτερολογία της Επίκαιρης Ερώτησής του ανέφερε: «Πραγματικά μένω έκπληκτος, γιατί τον Ιούνιο μήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός σας, είχε πει ότι οδεύουμε σε πληρωμή. Έχω και τα Πρακτικά εδώ. Όμως, σήμερα ακούω με έκπληξη από εσάς ότι θα περιμένετε την τεκμηρίωση για όλη την Ελλάδα. Ωραία! Όσο περιμένετε εσείς την τεκμηρίωση θα τελειώσουν και οι κτηνοτρόφοι του Ν. Σερρών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας δεν μπορεί να έχει άλλες ασχολίες. Ακόμα, όμως, κι αν έχει κάποιες άλλες καλλιέργειες, τα συγκεκριμένα προϊόντα τα χρησιμοποιεί για ζωοτροφές, για το ζωικό κεφάλαιο το οποίο έχει. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αυτές οι οικογένειες είναι με μηδενικό εισόδημα. Εγώ θα επικαλεστώ την ευαισθησία σας απέναντι στους κτηνοτρόφους, όπως επανειλημμένα έχετε πει εδώ στη Βουλή.

Να δώσετε το 80% αυτής της προκαταβολής, ει δυνατόν από χθες, αν και τώρα είναι ήδη πολύ αργά! Γιατί πού θα βρουν αυτοί οι κτηνοτρόφοι τώρα τις ζωοτροφές που χρειάζονται για να ετοιμαστούν, ούτως ώστε να αντικαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο; Καταλαβαίνετε; Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους. Δεν έχετε κάνει τίποτα απολύτως, επίσης, έως τώρα για να αναστείλετε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να κάνετε ακατάσχετους τους λογαριασμούς τους. Μπαίνουν οι ενιαίες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, είτε για το βόειο κρέας είτε οι εξισωτικές, και τις κατάσχουν οι τράπεζες». Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη στην εξής απάντηση: «Κύριε συνάδελφε, σας είπα ότι έχουμε το συγκεκριμένο ποσό στη διάθεσή μας. Είναι 5,51 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά 2,37 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τους βοοτρόφους των Σερρών. Είναι ένα θέμα το οποίο εντός ημερών τακτοποιείται».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής δήλωσε ότι: «δεν χωράει άλλη αναβολή για το συγκεκριμένο θέμα. Αν καθυστερήσετε και άλλο πολύ φοβάμαι ότι μέχρι τότε θα έχουν πεθάνει και οι κτηνοτρόφοι».

Καθυστερούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για οζώδη δερματίτιδα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου