Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κάστανα: Συνεχίζεται η συγκομιδή, φέτος μειωμένη παραγωγή και καλύτερες τιμές

Ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρις τις 10 Οκτωβρίου η συγκομιδή κάστανου στην χώρα μας. Το ενδιαφέρον των Ιταλών χονδρεμπόρων είναι δεδομένο

αφού η «σφήκα της καστανιάς» στη γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Φέτος στην χώρα μας έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους, είχαν σαν αποτέλεσμα φέτος οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Μπελιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στην Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, αναφέρει ότι «φέτος υπάρχει μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό περίπου 30%, που οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες. Η συγκομιδή κάστανων ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.
Εκτός της μειωμένης παραγωγής είχαμε φέτος και ακαρπία αλλά και σκίσιμο του καρπού (σκασμένα) κάτι που μειώνει την τιμή τους. Φέτος παραμένει αυξημένη η ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1 μέχρι 3,40 ευρώ το κιλό. Ωστόσο τα σκασμένα κάστανα αγοράζονται σε χαμηλότερες τιμές.
Η περιοχή της Αγιάς έχει μια παραγωγή που κυμαίνεται σε περίπου 3.000 τόνους κάστανα, από τα οποία το 50% παράγεται στην περιοχή της Μελιβοίας».
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σπανός, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει την παραγωγή κάστανου των παραγωγών μελών μας. Αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος περίπου 250 τόνους κάστανου. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ιταλούς.
Σε ποσοστό περίπου 10% είναι μειωμένη η παραγωγή στο Πήλιο. Ωστόσο τα κάστανα είναι μεγάλου μεγέθους και καλής ποιότητας. Όμως υπάρχει πρόβλημα με το σκίσιμο του καρπού που είναι λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που μειώνει την τιμή παραγωγού σε ποσοστό 50%. Πάντως οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται στα 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό (τα ακαλιμπράριστα), ενώ πέρσι ήταν στα 2,20 ευρώ το κιλό».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου