Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ισχυρό το πλήγμα στους αγρότες από την παράταση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα

Νέο πλήγμα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αποτελεί η επίσημη απόφαση της ρωσικής προεδρίας για παράταση του εμπάργκο μέχρι το τέλος του 2017

Η παράταση του ρωσικού εμπάργκο έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής πολλούς παραγωγούς της χώρας, οι οποίοι από τον Αύγουστο του 2014 όπου και ξεκίνησε το ρωσικό εμπάργκο μετρούν απώλειες πάνω από 180 εκατ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα που πλήττει το ρωσικό εμπάργκο είναι: οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα κεράσια, βερίκοκα, τα αγγούρια, τα μανταρίνια και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας (λαβράκια και τσιπούρες), τα οποία καταλαμβάνουν το 94,4% του συνόλου των προϊόντων που εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2014. Η μείωση των πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον εξαγωγικό κλάδο πάνω από 40%, ενώ ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και αυτός της γούνας. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, σήμερα δεν πωλείται κανένα ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, σε αντίθεση με τα τουρκικά ψάρια που έχουν κατακλύσει την ρωσική αγορά. Παρόμοια και η κατάσταση για τους Έλληνες παραγωγούς γούνας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας τους.

Να σημειωθεί ότι ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, έχει κοστίσει και στις δύο πλευρές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου