Thursday, 25 April, 2024

Θ. Τζάκρη: Μέτρα στήριξης των παραγωγών βάμβακος στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020

Κατόπιν συνεργασίας και επίμονης προσπάθειας της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θεοδώρας Τζάκρη με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία Βρυξελλών και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επήλθαν αλλαγές στο καθεστώς ενίσχυσης για τις Οργανώσεις των Παραγωγών σε διάφορα αγροτικά προϊόντα

Κατόπιν τούτου διευκρινίστηκαν πολλά θέματα σχετικά με την δημιουργία Ομάδων Παραγωγών σε ένα σημαντικό προϊόν της περιοχής μας το βαμβάκι.

Η έναρξη του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει την δυνατότητα στήριξης των παραγωγών βάμβακος τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το ΠΑΑ δίνει επίσης την ευχέρεια σε κάθε παραγωγό να συμμετάσχει παράλληλα σε πολλές ξεχωριστές αλλά συνδυαστικές μεταξύ τους δράσεις, αποσκοπώντας με αυτόν τον τρόπο στην μεγιστοποίηση της ωφέλειάς του, αλλά και της στήριξης της καλλιέργειας.

Ακολουθεί μία συνοπτική παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης και στήριξης των βαμβακοπαραγωγών:

* Συστήματα ποιότητας βάμβακος AGRO 2 & ECOLABEL (Μέτρο 3):

Ο παραγωγός μπορεί να ενισχυθεί για τα πάγια κόστη που απορρέουν από τη συμμετοχή του σε ένα σύστημα ποιότητας AGRO 2 ή ECOLABEL έως 1.319€/έτος για 5 έτη. Οι ανωτέρω πιστοποιήσεις και σε συνδυασμό με την ύπαρξη ομάδας παραγωγών δύναται να δώσουν υπεραξία στο βαμβάκι και να επιφέρουν οικονομικά οφέλη λόγω της συγκέντρωσης και προσφοράς ικανής σε ποσότητα Α’ ύλης προς τα εκκοκκιστήρια.

* Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού (Μέτρο 4 – πρώην Σχέδια Βελτίωσης):

Το μέτρο δίνει την δυνατότητα σε μεμονωμένους βαμβακοπαραγωγούς να κάνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους με την προμήθεια παγίων (τρακτέρ, λάστιχα ποτίσματος κλπ). Για τις επενδύσεις προβλέπεται ποσοστό επιδότησης 40-50% επί της καθαρής αξίας έως 500.000€. Εάν οι επενδύσεις παγίων εκμετάλλευσης πραγματοποιηθούν από συλλογικά σχήματα, το ποσοστό μπορεί να ανεβεί έως 70%.

Επίσης το μέτρο δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να κάνουν συλλογικές επενδύσεις έως 2.000.000€ υποβάλλοντας σχετικό σχέδιο.

* Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών Βάμβακος (Μέτρο 9):

Η στήριξη για τη σύσταση ομάδων παραγωγών είναι στις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την αγροτική ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής. Πρέπει να επισημανθεί η έλλειψη σχετικού Κανονισμού (στην λογική των οπωροκηπευτικών) για την επιδότηση ομάδων παραγωγών βάμβακος και ότι το ΠΑΑ είναι η μόνη ευκαιρία για την λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης για στήριξη νέων ομάδων. Οι ομάδες παραγωγών βάμβακος ενισχύουν τη δύναμη διαπραγμάτευσης (μέσω της αύξησης του όγκου του προϊόντος), διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και μειώνουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων.

Το μέτρο υποστηρίζει τη σύσταση των ομάδων παραγωγών, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια όταν προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες.

Η στήριξη παρέχεται σε νέες ομάδες παραγωγών βάμβακος βάση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις, για πέντε έτη, από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα παραγωγών και είναι φθίνουσα.

10%, 8%, 6%, 4% και 2% ως ποσοστό της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο έτος αντίστοιχα και μέχρι ποσού 100.000€/έτος.

Η σύσταση ομάδας Βάμβακος μπορεί να συνδυαστεί επίσης και με τα εξής μέτρα του ΠΑΑ:

Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης (Μέτρο 1): Η ομάδα παραγωγών μπορεί να συμμετέχει ώστε να αποκτήσουν οι παραγωγοί επαγγελματική κατάρτιση και δεξιότητες. Προβλέπεται η υλοποίηση επιμορφωτικών μαθημάτων, εργαστηρίων και ατομική καθοδήγηση, καθώς και επισκέψεις σε πιλοτικές εκμεταλλεύσεις.

Συνεργασία – Βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού (Μέτρο 16): Η ομάδα παραγωγών μπορεί να είναι ένα από τα μέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) που ορίζονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας. Κάθε Επιχειρησιακή Ομάδα μπορεί να υλοποιήσει τριετές Επιχειρηματικό Σχέδιο προϋπολογισμού έως 150.000€ σε τοπικό επίπεδο.

Θ. Τζάκρη: Μέτρα στήριξης των παραγωγών βάμβακος στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου