Thursday, 28 March, 2024

Επιστρέφονται επιδόματα και συντάξεις που κατασχέθηκαν για χρέη στον ΕΦΚΑ

Πίσω στους δικαιούχους θα επιστρέφει το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα επιδόματα και τις συντάξεις οι οποίες κατασχέθηκαν προκειμένου

να εξοφληθούν χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία από το ΚΕΑΟ ήλθε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών. Η συγκεκριμένη απόφαση αφήνει εκτός τις αγροτικές επιδοτήσεις γιατί θεωρούνται «εισόδημα». Ωστόσο οι αγρότες που εισπράττουν επιδόματα (οικογενειακά, επίδομα θέρμανσης, ΚΕΑ, κ.α.) ή συντάξεις δικαιούται να δημιουργήσουν ένα «ακατάσχετο» τραπεζικό λογαριασμό για να μην βάζει κανείς χέρι σε αυτά τα χρήματα, που γίνεται με μια απλή διαδικασία στην τράπεζα. Επίσης, όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο νομικοί σύμβουλοι, «θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες τους «κοινούς» τραπεζικούς λογαριασμούς παιδιών με γονείς γιατί αν «κατασχεθεί» η σύνταξη πολύ δύσκολα θα μπορεί να επιστραφεί».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρει ότι προχώρησε σε επιτυχημένη παρέμβαση προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τις κατασχέσεις από τραπεζικές καταθέσεις ποσών προερχόμενων από ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα ή από άλλες ακατάσχετες κοινωνικές παροχές.
∆ιευκρινίζεται ότι στα ακατάσχετα προνοιακά επιδόµατα περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, η εισοδηµατική ενίσχυση του Προγράµµατος «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, το επίδοµα θέρµανσης και τα έκτακτα βοηθήµατα που χορηγούνται από Δήµους στους οικονοµικά αδύναµους και πολύτεκνους σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στις λοιπές ακατάσχετες κοινωνικές παροχές περιλαµβάνεται και το ακατάσχετο κατά νόµο µέρος των συντάξεων.
Στις περισσότερες εξετασθείσες περιπτώσεις, οι κατασχέσεις συντελέστηκαν εν αγνοία των δικαιούχων των ακατάσχετων παροχών, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Για παράδειγµα, είτε ο οφειλέτης για τον οποίο επιβλήθηκε κατάσχεση ήταν όχι ο δικαιούχος της ακατάσχετης παροχής αλλά συγγενής του ή άλλος τρίτος συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασµό, είτε η ατοµική ειδοποίηση του ΚΕΑΟ στάλθηκε προς παλαιά διεύθυνση του οφειλέτη, που είχε ορθά καταχωρηθεί στα σχετικά µητρώα κατά τον χρόνο δηµιουργίας της οφειλής, αλλά στη συνέχεια έπαυσε να ισχύει.
Εξαιτίας δε της άγνοιάς τους, οι δικαιούχοι των ακατάσχετων παροχών δεν είχαν δηλώσει ως ακατάσχετο τον κρίσιµο τραπεζικό λογαριασµό.
Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε στον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ την έκδοση έγγραφων οδηγιών ώστε να διασφαλίζεται η επιστροφή των κατασχεθέντων ποσών στο νόµιµο δικαιούχο της ακατάσχετης κοινωνικής παροχής, µετά από αίτησή του.
Ανταποκρινόµενη η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ εξέδωσε έγγραφο προς όλες τις αρµόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες µε το οποίο καθιερώθηκε συγκεκριµένη διαδικασία για τον περιορισµό της κατάσχεσης και την επιστροφή των ακατάσχετων ποσών στον θιγέντα δικαιούχο, µετά από αίτησή του, συνοδευόµενη από ανάλογα δικαιολογητικά.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου