Thursday, 25 April, 2024

Εξόφληση και όχι προκαταβολή θέλουν οι τευτλοπαραγωγοί

Σε κλίμα έντασης και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιείται από τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου η παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας

από τευτλοκαλλιεργητές από όλα τα παραγωγικά κέντρα (Λάρισα, Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα), στα κεντρικά της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, για το θέμα της πληρωμή των τεύτλων.
Οι τευτλοπαραγωγοί αρνούνται να δεχτούν την προκαταβολή, ζητούν εξόφληση και ακριβή ημερομηνία πληρωμής.Οι τευτλοπαραγωγοί αρνούνται να δεχτούν την προκαταβολή, ζητούν εξόφληση και ακριβή ημερομηνία πληρωμής.
Οι 50 παραγωγοί που παραβρίσκονται στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας Παναγιώτη Καραχάλιο ζητούν επιτακτικά να τους ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία για το πότε θα πληρωθούν, ενώ εξαπολύουν κατηγορίες ότι τους εμπαίζουν, τους κοροϊδεύουν και ότι είναι ψεύτες. Μάλιστα, αναρωτιούνται «που είναι τα γλυκά Χριστούγεννα, που τους υποσχέθηκαν, αφού άλλαξε ο χρόνος και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί».
Από την πλευρά της η διοίκηση της Βιομηχανίας τους υπόσχεται ότι έχει δρομολογηθεί μια πληρωμή ύψους 4 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή, με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από τα αποθεματικά της Σερβίας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της βιομηχανίας Παναγιώτης Αλεξάκης, ο οποίος μετά από παρέμβαση του διευθύνοντα Παναγιώτη Καραχάλιου, διαβεβαιώνει τους καλλιεργητές έχει κινηθεί η διαδικασία για τα 4 εκατ. ευρώ, έχει ενημερωθεί η τράπεζα, η οποία θα συζητήσει το σχετικό αίτημα στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, από το οποίο θα πρέπει να λάβει έγκριση, προκειμένου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να πληρωθούν οι δικαιούχοι.
Ωστόσο, οι εξαγριωμένοι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν ότι δεν θέλουν προκαταβολή, αλλά εξόφληση και δεν θα φύγουν αν δεν πληρωθούν. Μάλιστα, ζήτησαν από τον κ. Καραχάλιο να έρθει σε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και να τον ενημερώσει προκειμένου να παρέμβει και να δοθεί λύση στο θέμα τους.
«Κάθε μέρα που περνά είναι για εμάς μαρτύριο, δεν μπορούμε να κινηθούμε κι αν εφαρμόσουμε τις συμβουλές της εισαγγελέως, όπου πήγαμε χτες, τότε η ΕΒΖ θα ‘χει μεγάλα προβλήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης.
Ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κ. Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε αφελείς, μη γελιέστε, θέλουμε να εξοφληθούμε». Μάλιστα, στο σύνολό τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγών αμφισβήτησαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ και τη διατήρηση του μέλλοντος της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η παράσταση διαμαρτυρίας έχει εξελιχθεί σε μίνι κατάληψη, καθώς οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα γραφεία της ΕΒΖ μέχρι να πάρουν οριστικές απαντήσεις.
Δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 2.500 τευτλοπαραγωγών 4 εκατ. ευρώ, ως μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την παράδοση τεύτλων το 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Αλεξάκης, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιεργητών.
Όπως εξήγησε, «Το σύνολο των οφειλών προς τους παραγωγούς ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 40%, δηλαδή τα 4 εκατ. που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στο τέλος της εβδομάδας, προέρχονται από μερίσματα του 2013 της θυγατρικής της ΕΒΖ στη Σερβία. Για το υπόλοιπο 60% ο κ. Αλεξάκης σε ανοιχτή ακρόαση με τους παραγωγούς επισήμανε ότι θα εξοφληθεί το συντομότερο δυνατόν».
Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση με τους εργαζομένους στην ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί, αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον σημαντικό μέρος του σχεδίου βιωσιμότητας και λειτουργίας σε επίπεδο ομίλου, που ετοιμάζει η διοίκηση.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, με αφορμή το συνεχιζόμενο εμπαιγμό σε σχέση με την αποπληρωμή της σοδειάς του 2017, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Τα τελευταία ψήγματα αποθεμάτων υπομονής των τευτλοπαραγωγών εξαντλήθηκαν και μετατράπηκαν σε οργή, όταν τους διαμηνύθηκε από τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης και Βαγγέλης Αποστόλου, παρά την αρχική τους συμφωνία, ματαίωσαν τη συνάντηση που είχε οριστεί για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, επικαλούμενοι τη συζήτηση στη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.
«Έχουμε φάει λάσπη και ψέμα από τα υπουργεία κι από τη βιομηχανία μέχρι εκεί που δεν πάει. Μόνη λύση είναι να συναντηθούμε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να παρέμβει. Μας έχουν τρελάνει εντελώς και μας έβαλαν σε κόντρα και με την πιστώτρια τράπεζα με την οποία εμείς δεν έχουμε τίποτε. Τη μια μας λένε φταίει η Πειραιώς, την άλλη δεν φταίει. Εμείς δεν ξέρουμε, έχουμε συμβόλαια με την ΕΒΖ και από αυτή περιμένουμε να πάρουμε τα χρήματά μας. Παλαιότερα είχαμε τον Σταθάκη και τώρα τον Χαρίτση ο οποίος εδώ και δύο μήνες μας έλεγε πως όλα θα πάνε καλά και θα κάνουμε γλυκά Χριστούγεννα και γλυκές γιορτές. Η γλύκα αυτή, όμως, έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη πίκρα. Η αγανάκτηση των παραγωγών είναι μεγάλη και δεν ξέρουμε πώς θα εκδηλωθεί» επισημαίνουν από το προεδρείο του Σωματείου Τευτλοπραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτουν ότι «όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην τευτλοκαλλιέργεια την οποία από ό,τι φαίνεται τελικά θέλουν να τη σταματήσουν και να φορτώσουν την ευθύνη στους παραγωγούς. Όμως εμείς αγαπάμε την καλλιέργεια και τη βιομηχανία και έχουμε βάλει άπειρες φορές πλάτη».
Διαβεβαιώσεις στελεχών της εταιρείας για πληρωμή εντός των ημερών
Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2.500 τευτλοπαραγωγών της χώρας ένα «σεβαστό» πρώτο ποσό για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ το 2017.
Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ, στελέχη της εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση από την πλευρά της έχει προβεί εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποπληρωθούν στην ώρα τους για την ποσότητα των τεύτλων που παρέδωσαν πέρυσι. Κατά τις ίδιες πηγές, οι τευτλοπαραγωγοί, που έχουν να λαμβάνουν συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ για την ποσότητα που παρέδωσαν, θα μοιραστούν αρχικά ποσό ύψους 4 εκατ. ευρώ και σε έτερο χρόνο, αλλά και πάλι άμεσα, θα εξοφληθούν.
Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Σερρών προσέφυγε αντιπροσωπεία των 450 τευτλοπαραγωγών της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν για τον πιο συμφέροντα τρόπο να αντιδράσουν, ώστε να πληρωθούν για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών του νομού, Χρήστος Βαρούτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγγελέας κάλεσε μπροστά τους μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ, το οποίο και την ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα λάβουν ένα πρώτο «σεβαστό», ποσό. Τονίζεται ότι οι 450 Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί, έχουν να λαμβάνειν συνολικά 2 εκατ. ευρώ, για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017.
Όπως επισήμανε ο κ. Βαρούτης και επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, αύριο οι τευτλοπαραγωγοί θα βρεθούν στο κτίριο διοίκησης της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκης, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια, όπως αμφότεροι τόνισαν, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου