Thursday, 25 April, 2024

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 7 – 13/10/2017

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών με μειωμένους ρυθμούς, κυρίως από την περιοχή της Καβάλας αλλά και οι εξαγωγές έγχρωμων ποικιλιών

με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Με ελάχιστους ρυθμούς και από αποθέματα συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων (νεκταρινιών, δαμάσκηνών κ.α.).
Σε δηλώσεις του ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, τόνισε τα εξής: «δυστυχώς κάποιοι «έμποροι» εξακολουθούν να διακινούν ακτινίδια χωρίς την πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, με κίνδυνο να υπάρξει δυσφήμηση του προϊόντος στις ξένες αγορές. Και μάλιστα σε μια χρονιά που η ελληνική παραγωγή είναι αυξημένη και με καλή ποιότητα, ενώ την ίδια στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν προβλήματα μειωμένης παραγωγής και ποιότητας.
Αναμένουμε την έκδοση από το ΥπΑΑΤ της Υπουργικής Απόφασης για τον ορισμό ως ημερομηνίας συγκομιδής και εμπορίας ακτινιδίων (ως απεφασίσθη στην σύσκεψη της 9/10/2017).
Απευθύνουμε επίσης έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή – διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας ατυποποίητων προϊόντων απευθείας από τον αγρό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 7 – 13/10/2017, είναι οι εξής:
Επιτραπέζια σταφύλια 77.665 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 62.830 τόνων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου