Saturday, 20 April, 2024

Εν αναμονή απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων προς τον ΕΛΓΑ και της τιμής για το συμπύρηνο, οι παραγωγοί

Εν αναμονή της απόφασης μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων προς τον ΕΛΓΑ, βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί, περιμένοντας αγωνιωδώς να έχει θετική έκβαση

για αυτούς και να ακολουθηθεί η διαδικασία ως πρέπει, έτσι ώστε να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που προκάλεσαν στην παραγωγή οι φετινές έντονες και καταστροφικές όπως απεδείχθη βροχοπτώσεις, αφού το μέγεθος της ζημιάς είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πέρυσι. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη βδομάδα θα έχουμε εξελίξεις όσον αφορά την απόφαση.
Δυστυχώς γίναμε αποδέκτες πολλών αρνητικών μηνυμάτων από εκατοντάδες ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι δεν έπρεπε η κατάσταση να πάρει τέτοια τροπή και έπρεπε ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις όπως όφειλε και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος γι΄ αυτούς. Μίλησαν ακόμη και για διαφορετική αντιμετώπιση από το ΥΠΑΑΤ όπου σε άλλες περιπτώσεις ο Υπουργός με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ παρευρέθηκε σε πληγείσες περιοχές ενώ στις μεγάλες καταστροφές σε ροδάκινα και νεκταρίνια δήλωσαν απών.
Να θυμηθούμε ότι για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στις συκοκαλλιέργειες στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιο Ζαννιά και υπηρεσιακά στελέχη επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και θα πληρωθούν αρχές του 2019 τις αποζημιώσεις.
Τα ίδια συνέβησαν και στην περίπτωση των ζημιών που προκάλεσαν επίσης οι βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες σταφυλιών ( στην περιοχή της Κορίνθου με τον Υπουργό να επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Χ. Κασίμη και να δηλώνει, ότι ο ΕΛΓΑ θα κάνει αυτό που πρέπει με τις υποβολές των δηλώσεων να γίνονται με γρήγορες διαδικασίες για να ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα για τους ροδακινοπαραγωγούς, για το οποίο επίσης βρίσκονται σε αναμονή και μάλιστα μακροχρόνια, είναι η εισοδηματική ενίσχυση (εμπάργκο) λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης των προϊόντων τους κατά το έτος 2017.
Να θυμηθούμε – για ακόμη μία φορά – και σε αυτή την περίπτωση τις υποσχέσεις-δεσμεύσεις τόσο του Υπουργού από την Βέροια και τη Θεσσαλονίκη (Αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας) όσο και του γενικού γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ. Αντώνογλου (ανέφερε από τη γιορτή ροδάκινου στη Βέροια ότι μετά τον Αύγουστο θα δουν το συγκεκριμένο θέμα των ενισχύσεων) για ενισχύσεις στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών οι οποίες παραμένουν απραγματοποίητες.
Σχετικά με τη φετινή παραγωγή η οποία πλησιάζει στο τέλος της (αν εξαιρέσουμε τις ορεινές περιοχές), δεν ήταν η αναμενόμενη τόσο για τα βιομηχανικά ροδάκινα όσο και για τα επιτραπέζια και νεκταρίνια. Βέβαια σημαντική μείωση υπήρξε λόγω των καταστροφικών βροχοπτώσεων οι οποίες επηρέασαν την ποιότητα των προϊόντων ακόμη και σε ποικιλίες που συγκομίζονταν αρχές Αυγούστου.
Η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα εκτός από τις δηλώσεις του προέδρου τις ΕΚΕ από το Δεκέμβριο μάλιστα του 2017 όπου αναφέρεται η τιμή των 25 λεπτών ανά κιλό.
Εκτίμηση των παραγωγών ότι δεν εφαρμόστηκε ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης διότι οι τιμές θα έπρεπε να ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και όχι στα ίδια επίπεδα καθώς η παραγωγή εμφανίζει μεγάλη μείωση.
Να τονίσουμε επίσης ότι οι ροδακινοπαραγωγοί των πεδινών περιοχών όπου και βρίσκεται το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής βιομηχανικών ροδάκινων έκαναν όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, έχοντας μάλιστα αυξημένα κατά πολύ τα έξοδα τους, αφού χρειάστηκε να κάνουν αρκετά επιπλέον ραντίσματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.
imathiotikigi.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου