Friday, 29 March, 2024

Ενίσχυση της χρήσης οργανικών και ασφαλέστερων λιπασμάτων ζητούν οι ευρωβουλευτές

Η πώληση καινοτόμων λιπασμάτων που παράγονται από οργανικά ή ανακυκλωμένα υλικά θα πωλούνται ευκολότερα στην ΕΕ βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού

που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να εισαγάγουν όρια για τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, στα φωσφορικά λιπάσματα προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον. Ο κανονισμός θα προωθήσει τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή λιπασμάτων, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση από εισαγόμενες ουσίες από χώρες εκτός ΕΕ.

Η ευκολότερη πώληση καινοτόμων οργανικών λιπασμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ θα δώσει περισσότερες επιλογές στους γεωργούς και τους καταναλωτές προωθώντας έτσι την πράσινη καινοτομία.

Επιβολή ορίων για το κάδμιο

Το κάδμιο, ένα βαρέο μέταλλο που συναντάται κυρίως στα ανόργανα φωσφορικά λιπάσματα, επιφέρει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων καθώς και για το περιβάλλον, διότι συσσωρεύεται στο περιβάλλον και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μειωθούν τα όρια του καδμίου από 60 mg/kg σε 40 mg/kg μετά από τρία χρόνια και σε 20 mg/kg μετά από εννέα χρόνια.

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο με το στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση.

paseges

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου