Tuesday, 23 April, 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες: Θα πληρώνουν εισφορές ακόμη και χωρίς εισόδημα!

Ελάχιστη εισφορά 85,95 ευρώ και 157,95 ευρώ υποχρεούνται να πληρώνουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αντίστοιχα

από αυτό τον μήνα και κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα αν είχαν ζημιές ή μηδενικό εισόδημα το 2016 ή κάνουν έναρξη επαγγέλματος φέτος ενώ η ανώτατη καταβλητέα εισφορά θα είναι 1.579,51 ευρώ.

Τα όρια αυτά προκύπτουν από την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου και ισχύουν ήδη από την 1/1/2017 για τα εισοδήματα του 2016 ενώ τυχόν διαφορές που θα υπάρξουν μετά τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων, θα αναζητούνται και θα συμψηφίζονται ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως τον μήνα Δεκέμβριο.

Το εισόδημα

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, η ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι, για μεν τους ελεύθερους επαγγελματίες με ασφάλιση άνω της 5ετίας τα 586,08 ευρώ για δε τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες τα 410,25 ευρώ.

Μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του οικείου φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης. Ωστόσο:

Εάν δηλώνονται λιγότερα από τα παραπάνω ποσά, στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών ή υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός άγαμου μισθωτού ηλικίας άνω των 25 ετών.

Τα 586,08 ευρώ θα ισχύουν και για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και για τους υγειονομικούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή καθώς και σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».

Ειδικά για τους νέους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, στα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών θα είναι το 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού (410,25ευρώ). Το ίδιο ελάχιστο όριο εισοδήματος προβλέπεται και για κάθε μέλος οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης,

Στις περιπτώσεις που κάποιος καταβάλλει εισφορές ως μισθωτός, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από τη δραστηριότητα ως ελεύθερου επαγγελματία.

Οι ελάχιστες και οι ανώτατες εισφορές

  • Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τη σύνταξη (20%) και την ασθένεια (6,95%) των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό των 586,08 ευρώ και θα είναι 157,95 ευρώ (117,22 ευρώ για τη σύνταξη + 40,73 ευρώ για την ασθένεια).
  • Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες με ασφάλιση κάτω της 5ετίας έχει χαμηλότερο ποσοστό για τη σύνταξη (14%) και μικρότερη βάση υπολογισμού (το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 410, 25 ευρώ) και θα είναι 85,95 ευρώ (57,44 ευρώ για τη σύνταξη + 28,51 ευρώ για την ασθένεια).
  • Η ανώτατη μηνιαία εισφορά για όλους υπολογίζεται στο 10πλάσιο του νομοθετημένου κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ) και θα είναι 1.579,51 ευρώ (1.172,16 ευρώ για τη σύνταξη + 407,35 ευρώ για την ασθένεια).

σταρ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου