Thursday, 28 March, 2024

ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιάς σε κεράσια, δαμάσκηνα, κηπευτικά, εκτός ροδάκινα

Ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ τις καλλιέργειες για τις οποίες θα μπορούν οι παραγωγοί να κάνουν αναγγελία ζημιάς από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις του Ιουνίου στη δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία

Όπως υποστηρίζει «άμεσες» ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων, που είναι καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, έγιναν σε καλλιέργειες κερασιάς, δαμασκηνιάς (κυρίως Black Diamond), καπνού, κηπευτικών και σανοδοτικών φυτών. Για τις ζημιές αυτές υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς. Αντίθετα αφήνει «εκτός αποζημιώσεων» τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, «οι παραγωγοί Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης προχωρούμε, την Πέμπτη (12/7/2018) στην κατάθεση εξώδικου προς τον ΕΛΓΑ. Ξέρουμε ότι το δημόσιο οφείλει στον ΕΛΓΑ πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η διοίκηση του Οργανισμού για να εισπράξει αυτά τα χρήματα αντί να τα «κόβει» από τους παραγωγούς». Μετά αυτή την απόφαση του ΕΛΓΑ το θέμα περνά στα χέρια του Υπουργού Ε. Αποστόλου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής.
Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ:
«Μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και των Υποκαταστημάτων ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας, Βέροιας και Κοζάνης διενήργησαν επισημάνσεις σε πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης. Από τις επισημάνσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι από τις βροχοπτώσεις προξενήθηκαν άμεσες ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά σε καλλιέργειες κερασιάς, δαμασκηνιάς (κυρίως Black Diamond), καπνού, κηπευτικών και σανοδοτικών φυτών.
Για τις ζημιές αυτές υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς, ενώ το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με ικανό αριθμό γεωπόνων εκτιμητών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Επίσης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, ζημιά όμως η οποία δεν είναι άμεση και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου