Friday, 19 April, 2024

ΕΛΓΑ: Βλέπει θετικά την κλιμακωτή ασφάλιση, αρνητικά την πληρωμή προκαταβολής

Μέσα στο 2018 πρόκειται να αλλάξει ο Κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Θεοφάνης Κουρεμπές, κατά την επίσκεψή του

στην Ιεράπετρα. Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα βασικό πακέτο ασφάλισης με νέα προϊόντα για να μπορεί να επιλέξει ο κάθε αγρότης. Πάντως «θετικά» βλέπει ο κ. Κουρεμπές την πρόταση του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα Ιεράπετρας κ. Αργυρή Πανταζή, για να δημιουργηθεί κλιμακωτή ασφάλιση ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής εφαρμόζοντας τη μέθοδο bonus malus. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πανταζής, «ο δήμος Ιεράπετρας κατέθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ υπόμνημα με τις προτάσεις του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την Αγροτική Επιτροπή και εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο».
Όσον αφορά τις πρόσφατες ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τη νότια Κρήτη, οι αποζημιώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα θερμοκήπια (για όσους δεν έχουν πάρει εξαίρεση) πρόκειται να καταβληθούν εντός διμήνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Πανταζής ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα βασικά σημεία της αλλαγής του Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, που είναι τα εξής:
«Δυνατότητα εξαίρεσης και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως συμβαίνει και με τα θερμοκήπια (αρνητική ήταν η απάντηση από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ)
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (δεν απάντησε ο κ. Κουρεμπές)
Να προστεθεί στον Κανονισμό η περίπτωση αποζημίωσης για εντομολογικές ή φυτοπαθολογικές προσβολές στα θερμοκήπια, όπως αναφέρεται στο νόμο 3877/2010 (δεν έγινε δεκτό από τον ΕΛΓΑ)
Να δίνεται άμεσα προκαταβολή του 30% της ζημιάς αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις και την ταυτοποίηση της ζημιάς (δεν έγινε δεκτή από τον ΕΛΓΑ).
Να υπάρξει ξεχωριστός Κανονισμός Ασφάλισης για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες (το μελετά ο ΕΛΓΑ)».
Πάντως παραγωγοί από την Κρήτη δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι θεωρούν «αιτία πολέμου» αν ο ΕΛΓΑ τολμήσει να καταργήσει την εξαίρεση της ασφάλισης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου