Tuesday, 19 March, 2024

Εκπρόθεσμες και με πρόστιμο μετά τον Μάρτιο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις των αγροτών

Μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν προθεσμία οι αγρότες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, τις γνωστές ΜΥΦ για τις συναλλαγές που είχαν το 2018

Τυχόν αποκλίσεις που θα εμφανίσουν στα στοιχεία τους θα μπορούν να διορθωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις αποτελούν ένα ελεγκτικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι φοροελεγκτές για να εντοπίζουν όσους δεν εκπληρώνουν τη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση ή εμφανίζουν φουσκωμένες δαπάνες με στόχο να περιορίζουν τα καθαρά φορολογικά κέρδη τους και κατά συνέπεια να πληρώνουν μικρότερο φόρο.
Η υποβολή των συναλλαγών (ΜΥΦ) στο εξής θα γίνεται με μια κατάσταση και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Όλα τα στοιχεία (εκδοθέντα ή ληφθέντα) συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές.
Τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη).
Τα πιστωτικά τιμολόγια αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή ανά ΑΦΜ επιλέγοντας «Πιστωτικό» (credit). Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί ο υπόχρεος να επιλέξει να μη στέλνει πιστωτικά (credit εγγραφές) ή να βάζει απευθείας την καθαρή θέση με κάθε αντισυμβαλλόμενο. Πρέπει υποχρεωτικά τα παραστατικά αντίστροφης αξίας να αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή.
Στα έξοδα ο ΦΠΑ όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία μπορεί να διαφέρει από το ΦΠΑ που τελικά εκπίπτει ο λήπτης.
Ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων.
Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τέλος Απριλίου. Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου