Saturday, 20 April, 2024

Διώξεις κατά 30 πρώην στελεχών της ΑΤΕ, μοίραζαν δάνεια σε ημέτερους επιχειρηματίες

και άφηναν τον αγροτικό τομέα στην τύχη του
Μία ακόμη δικογραφία που αφορά τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας

ολοκληρώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πρώην στελεχών για δάνεια που χορήγησαν σε μία εταιρεία και σε ιδιώτη, προκαλώντας ζημία στην τράπεζα ύψους, 80.000.000 ευρώ. Τελικά όπως δείχνουν τα πορίσματα των δικαστικών ερευνών, αντί τα στελέχη της «αμαρτωλής ΑΤΕ» να δίνουν δάνεια για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και να στηρίζουν τους παραγωγούς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που ήταν «υγιείς» και έκαναν εξαγωγές, αυτοί φαίνεται ότι προτιμούσαν να μοιράζουν θαλασσοδάνεια σε κατασκευαστικές εταιρείες, εκδότες και καναλάρχες. Θυμίζουμε ότι οι χορηγήσεις δανείων της συγκεκριμένης τράπεζας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη.
Στο πόρισμα Νικολούδη, το 2015, γινόταν αναφορά για πιθανόν παράνομες χορηγήσεις δανειακών συμβάσεων. Η συνολική ζημία της ΑΤΕ εμφανιζόταν να αγγίζει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αφού σύμφωνα με την έρευνα, τα δάνεια, τα οποία ξεπερνούσαν τα 1.000, ποτέ δεν αποπληρώνονταν. Και βέβαια επικεφαλής της τράπεζας έμπαινε πάντα άτομο του «στενού περιβάλλοντος» του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ΑΤΕ να έχει τρομερές οικονομικές ζημιές και να πωληθεί (ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές αντίτιμο) στην τράπεζα Πειραιώς, της τότε διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.
Δικογραφία
Υπόλογοι για βαριά κακουργήματα ενώπιον ανακριτή Διαφθοράς βρίσκονται πλέον 30 πρώην στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την παραγγελία που δόθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.
Η εισαγγελική παραγγελία για άσκηση δίωξης είναι, κατά περίπτωση, για τις κατηγορίες της απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μονάς κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Πρόκειται για μια ακόμη δικογραφία που αφορά σε δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κλείνει από την Εισαγγελία Διαφθοράς με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πρώην στελεχών της τράπεζας.
Η υπόθεση αφορά σε δάνεια που οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, χορήγησαν στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, αλλά και σε έναν ιδιώτη, προκαλώντας ζημία στην τράπεζα, ύψους 80.000.000.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα επίμαχα δάνεια χορηγήθηκαν από τον Απρίλιο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2010 και, σύμφωνα με έρευνα και πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν δοθεί, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς διασφαλίσεις.
Η υπόθεση διαβιβάζεται σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία.
Ποια ήταν η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ
Η εταιρία ιδρύθηκε το 1980 και μέσα σε μία μόλις δεκαετία κατάφερε να πλασαριστεί στις μεγάλες δυνάμεις του κατασκευαστικού κλάδου, έχοντας αναλάβει μια σειρά σημαντικά έργα υποδομής (κατασκευή βιομηχανικών περιοχών ΕΤΒΑ, αποχετευτικά έργα πόλεων, έργα οδοποιίας σε εθνικές οδούς, έργα σε ΟΣΕ και ΔΕΗ κ.ά.).

agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου