Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Διαβεβαιώσεις Μεϊμαράκη για αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών

Διαβεβαιώσεις Μεϊμαράκη για αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών

Την δέσμευση πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχτεί τα νέα φορολογικά μέτρα κατά των αγροτών που πρέπει να ψηφιστούν τον Οκτώβριο έδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την διάρκεια περιοδείας στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας την Δευτέρα 31 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, επισκεπτόμενος το Νεοχώρι στην Αιτωλοακαρνανία, όπου είχε συνάντηση με αγρότες, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

Η υποδοχή σας μου δίνει πάρα πολύ χαρά, κέφι και κουράγιο για να συνεχίσω τον αγώνα. Θέλω να ξέρετε ότι ζητούσα να υπάρξει ένας διάλογος ακόμα μια – δυο βδομάδες για να μπορέσουμε να γυρίσουμε όλους τους νομούς, να επικοινωνήσουμε με όλους τους πολίτες όλων των κοινωνικών ομάδων, να τους δούμε και να μας δούνε. Είναι καλή και η νέα τεχνολογία, είναι καλά και τα mail και το internet, αλλά μας απομονώνουν σιγά – σιγά.

Θέλω να σας πω ότι το ‘13 η κυβέρνηση πήρε κάποιες αποφάσεις δύσκολες για το πώς ο αγρότης θα συμμετέχει στην προσπάθεια που κάναμε. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις εκείνες εξήντλησαν τα δεδομένα που μπορούσε να προσφέρει ο αγρότης, ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος. Γι αυτό ακριβώς ήμουν πλήρως αντίθετος στις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για την άγρια φορολόγηση, για την προκαταβολή 100% και κυρίως για την εισφορά στον ΟΓΑ. Και για αυτό αντισταθήκαμε. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν, ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι να εξοικονομήσεις αυτά τα έσοδα, να πληρώσουν και όσοι δεν έχουνε σταθερό ετήσιο εισόδημα να τους βάζεις και προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, προεξοφλώντας ότι θα έχουν το ίδιο εισόδημα.

Η πρότασή μας ήταν καταρχήν, τον αγρότη που ζει μόνο από το αγροτικό του εισόδημα τον κατ’ επάγγελμα αγρότη, να τον δούμε διαφορετικά από εκείνους οι οποίοι έχουν ως δεύτερο εισόδημα το αγροτικό. Είναι και ανισότητα να φορολογείται το ίδιο με κάποιον που έχει ως μόνο εισόδημα το αγροτικό. Γι’ αυτό και πρέπει να εξαιρεθούν από το φόρο και την προκαταβολή και το 100%. Ταυτόχρονα πρέπει να δούμε πως μπορεί ο ΟΓΑ να εξυγιανθεί, χωρίς να υπάρχει αυτή η τεράστια αύξηση, ο τετραπλασιασμός της εισφοράς. Υπάρχουν τρόποι. Διότι η Ε.Ε. βάζει το στόχο των εσόδων, αλλά το πώς ένα κράτος θα πιάσει το στόχο, είναι θέμα δικής του πολιτικής. Μπορεί να βρει, από άλλα μέσα, ισοδύναμα μέτρα.

Δεν θέλω, λοιπόν, να σας υποσχεθώ προεκλογικά. Θέλω, όμως, να δεσμευθώ απέναντί σας ότι εμείς τέτοια μέτρα, που την πρωτογενή παραγωγή θα την οδηγήσουν σε αφανισμό μέσα σε ένα χρόνο, ποτέ δεν θα δεχτούμε. Γιατί ακριβώς πιστεύουμε -το έλεγε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, που καταγόταν από αγροτικό νομό- ότι ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Και για να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια, πρέπει να υπάρχει ισχυρός πρωτογενής τομέας. Ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αγρότης, ο οποίος μπορεί να ζει, να επιβιώνει και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του.

Αν υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα, είναι σίγουρο πρώτον, ότι οι αγρότες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, θα οδηγηθούν σε αφανισμό. Δεύτερον, είναι σίγουρο ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα έχουν τη διάθεση και δεν θα βρίσκουν τίποτα για να μείνουν στον τόπο τους. Και τρίτον ότι, δι’ αυτού του τρόπου εξυπηρετούνται μόνο τα ανταγωνιστικά προϊόντα χωρών, τα οποία ο κ. Τσίπρας θα φέρει στον Έλληνα καταναλωτή. Γιατί άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Εφόσον υπάρχει ανταγωνιστικό ζήτημα, οφείλουμε να είμαστε Έλληνες μέσα στην Ευρώπη. Και για να είμαστε Έλληνες μέσα στην Ευρώπη πρέπει, όπου έχουμε ανταγωνισμό με την ίδια την Ευρώπη ή να βρούμε τρόπους με την Ευρώπη, ώστε να μειωθεί αυτός ο ανταγωνισμός ή να προστατεύσουμε τα δικά μας προϊόντα. Το να οδηγήσουμε σε αφανισμό τους αγρότες και τα προϊόντα μας για να εισαχθούν τα προϊόντα από άλλες χώρες, αυτό δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και επειδή πάντα υπηρετούσαμε το εθνικό συμφέρον, καθαρές κουβέντες: Εμείς τέτοια μέτρα δεν δεχόμαστε, δεν ψηφίζουμε.

Εγώ δεν θα σας πω, δεν θα σας πιέσω να ψηφίσετε τη Νέα Δημοκρατία, που αυτό θέλω να κάνετε βέβαια. Αλλά θα σας πω να προβληματιστείτε πριν πάτε στην κάλπη. Είμαι σίγουρος ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου πολλοί, επειδή ήταν αγανακτισμένοι δικαιολογημένα, επειδή ήθελαν να μας τιμωρήσουν πολλές φορές δικαιολογημένα, επειδή ήταν απογοητευμένοι ή πικραμένοι από όσα λάθη ή παραλείψεις μπορεί να κάναμε ή κάθισαν στην αποχή ή ψήφισαν άλλα κόμματα. Στερώντας έτσι την πρωτιά από τη Νέα Δημοκρατία. Και μέσα σε έξι μήνες είδατε πόσο πολύ πίσω πήγαμε. Μέσα σε έξι μήνες χρεωθήκαμε 90 δις. Αναλογιστείτε όσοι ήσασταν προβληματισμένοι και δώσατε ψήφο αγανάκτησης: Αξίζει την αγανάκτηση να την πληρώνουμε 90 δις; Και εν πάση περιπτώσει αυτή η αγανάκτηση βγήκε το Γενάρη. Πρέπει να ξαναβγεί τώρα; Εγώ λοιπόν σας παρακαλώ να σκεφτείτε, όσοι δεν ψήφισαν καθόλου, όσοι ψήφισαν ένα άλλο κόμμα, αν αξίζει, αυτή τη φορά ειδικά, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που περνάει η χώρα, να έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Να μην πάμε να ψηφίσουμε ή να ψηφίσουμε ένα άλλο κόμμα ή να κάνουμε την πλάκα μας. Αυτή την ώρα λοιπόν, πρέπει να στοιχηθούμε και να στρατευθούμε στο μεγάλο κόμμα, το οποίο πάντα πήγαινε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Βρείτε εκείνους που προβληματίζονται, που σκέφτονται τι θα ψηφίσουν για να τους πείσετε.

Με ήπιο τρόπο εξηγήστε γιατί πρέπει να είναι η Νέα Δημοκρατία μπροστά, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Κηρύξτε, σας παρακαλώ, το λόγο της ενότητας των Ελλήνων. Εμείς είμαστε αυτοί που φέραμε την εθνική συμφιλίωση, εμείς έχουμε τη γενναιότητα να συγχωρούμε. Εμείς είμαστε εκείνοι που φέραμε αναίμακτα τη δημοκρατία. Εμείς είμαστε εκείνοι που φέραμε ένα Σύνταγμα το οποίο ακόμα κυριαρχεί. Εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή πολύ ακούω τελευταία, ποιος είναι προοδευτικός, ποιος είναι αριστερός, ποιος είναι δεξιός, θέλω να σας πω ότι το νέο δεν σημαίνει πάντα και πρόοδος. Το νέο δεν σημαίνει πάντα και σωστό. Μπορεί να είναι και λάθος. Το παλιό όμως έχει δείξει ότι έχει βαδίσει στα μεγάλα ζητήματα σωστά. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να βροντοφωνάξω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα προόδου. Οι νεοδημοκράτες είμαστε βαθιά προοδευτικοί. Δεν είναι πρόοδος να κάνουμε πείραμα και να μας πηγαίνει πίσω χρόνια και να μας φεσώνει πολλά δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα έχει μια ιστορία, έχει ένα πολιτισμό, έχει δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι έχει κάνει και μεγάλα βήματα προόδου.

Σας καλώ, ό,τι κι αν ψηφίσετε, μετά τις εκλογές να μας εμπιστευτείτε, γιατί πρώτο κόμμα θα είμαστε με τη βοήθεια του Θεού και τη θέληση των πολλών.

Διαβεβαιώσεις Μεϊμαράκη για αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου