Thursday, 28 March, 2024

«Δεν υπάρχουν τα λεφτά που ζητάτε, δώστε πρώτα αυτά που χρωστάτε»

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια- οφειλές προς τους αγρότες από προγράμματα, συνδεδεμένες και αποζημιώσεις, που καθυστερούν με ευθύνη της κυβέρνησης, η κατάργηση του τέλους 6,95 % για την υγεία, καθώς και το σφράγισμα των βιβλιαρίων ΟΓΑ όσων αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ήταν τα βασικά αιτήματα των αγροτών στην Πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 28 Ιουλίου, διαδοχικά έξω από τις εγκαταστάσεις του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Σήμερα ο κ. Μαρούδας υποσχέθηκε στην κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει τακτική, ένα θερμό καλοκαίρι με κάθε μορφή κινητοποιήσεων να το πυροδοτεί.Σήμερα ο κ. Μαρούδας υποσχέθηκε στην κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει τακτική, ένα θερμό καλοκαίρι με κάθε μορφή κινητοποιήσεων να το πυροδοτεί.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας υποσχέθηκε στην κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει τακτική, ένα θερμό καλοκαίρι με κάθε μορφή κινητοποιήσεων να το πυροδοτεί.

«Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα που ζητά η κυβέρνηση από τους αγρότες, εάν δεν δώσει αυτά που τους χρωστά, ξεκληρίζεται η αγροτική τάξη» τονίζει στo Agronews ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας και επισημαίνει ότι:

«Η τακτική απαξίωσης του ΕΛΓΑ που ακολουθείται, οδηγεί σε σχέδιο ιδιωτικοποίησής του. Υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα ανεκτίμητα και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλει η Διοίκησή του να γίνεται η εκτίμηση, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ. Παράλληλα χάνονται οι μάρτυρες, πράγμα που καθιστά την εκτίμηση αδύνατη. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παραπάνω τακτική που αποτελεί μία ακόμη θηλιά στον λαιμό του αγρότη και ζητάμε να γίνει ο  ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας που θα καλύπτει 100% τις ζημιές από θεομηνίες σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο. Εμείς οι αγρότες απαιτούμε την καταβολή των αποζημιώσεών, οι καλλιέργειες των οποίων από μας επλήγησαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καθυστερούν, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης δεν γίνονται οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ σχεδόν τρία χρόνια καθυστερούν και οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των 69 Μπλόκων που συνεδρίασε στις 9 Ιουλίου στη Βέροια, δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαδί, όπως υποσχέθηκε στους συναδέρφους μας αγρότες, μέχρι να μείνει ο ασφαλιστικός νόμος στα χαρτιά και μέχρι την τελική ανατροπή αυτής της εξοντωτικής πολιτικής. Καλούμε τους αγρότες σε ετοιμότητα για πάλη».

Η ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων έχει ως εξής:

«Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν οι 222 βουλευτές στην Βουλή και ήδη έχουν ψηφιστεί μια σειρά αντιγροτικοί νόμοι όπως της άγριας φορολόγησης, του νέου ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ. Μας χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια από αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα (νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κ.α), βασική και συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως στα ψυχανθή σποροπαραγωγής, τα τεύτλα, εξισωτικές, άλλα προϊόντα, την επιστροφή φόρου πετρελαίου που καθυστερεί από το β εξάμηνο του 2013,  πληρώνουμε νέα και αυξημένα χαράτσια. Δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις που ο Πρωθυπουργός έδωσε στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Η ΚΑΠ της Ε.Ε μειώνει τις ενισχύσεις και θα φτάσει στο 40-60% το 2020,  και θέτει νέους φραγμούς στην παραγωγή. Επιπλέον στο νομό Λάρισας και συνολικά στην Θεσσαλία έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές από παγετό, πλημμύρες, χαλάζι και με ευθύνη της κυβέρνησης που απαξιώνει τον ΕΛΓΑ, δεν έχουν γίνει καν οι εκτιμήσεις και υπάρχει κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους από το ΚΕΑΟ. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων πραγματοποίησαν αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διεκδικούμε:

Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6.95% για την υγεία.

Άμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους  την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουμε τόκους υπερημερίας.

Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 ημέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα μας. Μπορούμε με τους αγώνες και την συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στην φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας να συσπειρώσουμε και άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου