Friday, 29 March, 2024

Δέσμευση Αποστόλου για συνδεδεμένη τεύτλων 72 ευρώ

Με μια δέσμευση για επιτάχυνση της καταβολής, στις αρχές Φεβρουαρίου, ποσού 4,6 εκατ. ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα τεύτλα της παραγωγής του 2017

και πολλές υποσχέσεις με ισάριθμα «θα» για την εξόφληση των οφειλομένων από την ΕΒΖ, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επαφές που είχε στην Αθήνα, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, η αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών.
«Θέλουμε πάση θυσία να κρατήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια και σε συνεννόηση και με τη διοίκηση και τους παραγωγούς, να φτάσουμε στο κρίσιμο μέγεθος που θα μας διασφαλίσει βιωσιμότητα» τόνισε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.«Θέλουμε πάση θυσία να κρατήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια και σε συνεννόηση και με τη διοίκηση και τους παραγωγούς, να φτάσουμε στο κρίσιμο μέγεθος που θα μας διασφαλίσει βιωσιμότητα» τόνισε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Βάθη, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία και του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, υποσχέθηκε ότι τα 72 ευρώ ανά στρέμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών προς το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.
Επίσης, σε απάντηση σχετικού αιτήματος των τευτλοπαραγωγών να υπάρξει πρόσθετη στήριξη της καλλιέργειας από το ΠΑΑ στη λογική του προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ο υπουργός υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να τεκμηριώσει την υιοθέτηση διακριτού αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ για την περαιτέρω ενίσχυση, στην παραγωγή του 2018, των παραγωγών που εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές.
Από εκεί και πέρα, για τα 4 εκατ. ευρώ, της προκαταβολής -έναντι των οφειλόμενων ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, για τα τεύτλα της σοδειάς του 2017- που δρομολογείται από τα μερίσματα της Σερβίας η αντιπροσωπεία των παραγωγών ενημερώθηκε ότι τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από μέρα σε μέρα κι αντίστοιχα για τα υπόλοιπα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ, θα επιδιωχθεί η πώληση ζάχαρης από τα σιλό του Πλατέος, προς μεγάλους πελάτες της ζαχαροβιομηχανίας, ώστε να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ποσό για την εξόφληση. Μάλιστα το πράσινο φως για την πρόωρη εκποίηση ζάχαρης, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αθήνα.
Η διατήρηση, επί της ουσίας, του θολού τοπίου στο θέμα των πληρωμών, όπως είναι φυσικό, έχει επιτείνει την απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών, καθώς βλέπουν πως συνεχίζεται η τακτική των «θα», τη στιγμή που τα περιθώρια στενεύουν για την έναρξη της σποράς (σ.σ. ξεκινά κανονικά από τις 25 Ιανουαρίου) και θέτουν σε κίνδυνο την καλλιεργητική σεζόν του 2018.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Συνάντηση με εκπροσώπους τευτλοπαραγωγών από όλες τις τευτλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία και του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη.
Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι θα επιταχυνθεί η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 72 ευρώ ανά στρέμμα και συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του 2017. Η πληρωμή αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά στη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αναλάβει να τεκμηριώσει την υιοθέτηση διακριτού αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ για την περαιτέρω ενίσχυση, στην παραγωγή του 2018, των τευτλοπαραγωγών που εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές.
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου