Friday, 29 March, 2024

Γ. Σηφάκης στη Βουλή: Σημαντική εξέλιξη η ψήφιση του Νόμου για την πληρωμή του αγρότη και κτηνοτρόφου

από τους εμπόρους το αργότερο μέσα σε δύο μήνες σε οπωροκηπευτικά, γάλα, κρέας και άλλα νωπά και ευαίσθητα προϊόντα.
Το ίδιο σημαντική και η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας
Η ομιλία του βουλευτή:
Το νομοσχέδιο που συζητάμε έρχεται να επιλύσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρονίζον ζήτημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Ένα πρόβλημα που ενώ ήταν ώριμη η λύση του, το 2013 με τον Νόμο 4152 που προσάρμοζε την εθνική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή οδηγία 7/2011 έμεινε ένα μεγάλο παράθυρο που στην ουσία έγινε ο κανόνας και φαλκίδευε την ουσία της οδηγίας που προαναφέρθηκε. Ο νόμος αυτός μόνο τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο δεν προστάτευε.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πέσει πάμπολλες φορές θύματα είτε ασυνείδητων δήθεν εμπόρων που τους έκλεψαν την παραγωγή και δεν τους πλήρωσαν ποτέ, είτε και εμπόρων που τους έπαιρναν τα προϊόντα και τους πλήρωναν κατά το δοκούν όποτε ήθελαν χρησιμοποιώντας τα χρήματα των παραγωγών για την χρηματοδότηση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ο νόμος αυτός, με τις διατάξεις και τις κυρώσεις που προβλέπει, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει τον αγρότη που παράγει νωπά και ευαίσθητα προϊόντα αλλά και τον κτηνοτρόφο που εμπορεύεται γάλα και κρέας να αισθάνεται ότι υπάρχει πολιτεία που τον προστατεύει και σιγουριά ότι θα πληρωθεί για το προϊόν που παραδίδει στον έμπορα σε εύλογο χρονικό διάστημα το πολύ δύο μηνών.
Δεν θα αισθάνεται πλέον έρμαιο στις διαθέσεις των όποιων μεγαλεμπόρων ή εταιριών που εκμεταλλεύονται την πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική τους θέση.
Βέβαια η πολύ καλή διάταξη θα δώσει άριστα αποτελέσματα αν εξασφαλιστεί ο περαιτέρω έλεγχος της δυνατότητας του εμπόρου που είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο εμπόρων να εμπορεύεται προϊόντα ως την δυνατότητα που αντέχει να διαχειριστεί. Ρυθμίσεις ελέγχου αυτής της δυνατότητας θα βοηθήσουν τόσο τον ίδιο τον έμπορο να μην παρασύρεται σε κινήσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει (και άρα να μην κινδυνεύει με καταστροφή της ίδιας του της δουλειάς) αλλά θα εξασφαλίζει και τον αγρότη και κτηνοτρόφο ότι δεν θα πέσει θύμα εμπόρου που άπλωσε τα πόδια του πέρα από το πάπλωμα ή συνειδητού απατεώνα που εκμεταλλεύεται την λειψή οργάνωση του αγρότη και την ευπάθεια των προϊόντων που οδηγούν πολλές φορές τον αγρότη σε παρακινδυνευμένες συνεργασίες.
Ακόμη οι ρυθμίσεις για το γάλα και για το κρέας με την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του θα συμβάλει στην αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή που θέλει να εμπιστευτεί τα ελληνικά προϊόντα. Ακόμη θα βοηθήσει αποφασιστικά τον Έλληνα κτηνοτρόφο που βλέπει, κατά κόρον, να πουλιέται μη ελληνικό κρέας ως ελληνικό.
Πολύ σημαντική και η εκκίνηση του ΟΔΙΑΓΕ. Πρέπει να βοηθήσει η ταχεία λειτουργία του σημαντικά, εκτός των άλλων, στην ορθότερη εκκαθάριση και διαχείριση και των παραγωγικών εγκαταστάσεων του αγροτικού χώρου διευκολύνοντας την επίλυση παθογενειών που δεν επιτρέπουν σε υγιείς δυνάμεις συνεργατισμού να διαχειριστούν όσα καταλήστευσαν και χρεοκόπησαν παρωχημένα κατεστημένα του παρελθόντος στον συνεταιριστικό χώρο. Και αυτά πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς αναστολές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου