Thursday, 28 March, 2024

Γιάννης Σηφάκης: Να ανακοινωθούν άμεσα τιμές για τα συμπύρηνα ροδάκινα

Η μεταποίηση φρούτων σε Πέλλα και Ημαθία δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για τα «στέκια» που η ίδια δημιούργησε
Η πλήρης απουσία διαπραγματευτικής δύναμης του αγρότη επιτρέπει τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και την πώληση «στα τυφλά»
Δεν μπορεί να υπάρχει ποιότητα προϊόντος με τέτοιες τιμές παραγωγού
Παντελής απουσία των αγροτών σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέσω της διεπαγγελματικής για το συμπύρηνο ροδάκινο.
Τα συνεταιριστικά εργοστάσια σε καμιά περίπτωση δεν συμπεριφέρονται ως συνεταιριστικά βοηθώντας τον αγρότη.
Το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού (λόγω της επιτροπής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ιδίως απουσία διεκδικήσεων των αγροτών.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις φρούτων σε Πέλλα και Ημαθία (που συμβάλλουν σημαντικά και στην απορρόφηση προϊόντος και στον εξαγωγικό προσανατολισμό της εθνικής οικονομίας) πρέπει να αντιληφθούν ότι η ποιότητα του παραδιδόμενου προϊόντος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τιμές παραγωγού που καλύπτουν στοιχειωδώς το υψηλό κόστος παραγωγής και δεν επιτρέπουν στον αγρότη να ανασάνει.
Θα επιδιώξουμε την αλλαγή της φορολογίας με στόχο να μην υπάρχει κίνητρο για μαύρη διακίνηση.
Σοβαρή υστέρηση της πολιτείας στον έλεγχο της μαύρης διακίνησης σε εθνικές οδούς και τελωνεία. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο βουλευτής έχει προσπαθήσει πολύ προς την κατεύθυνση αυτή χωρίς ωε τώρα να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα παρά την ωρίμανση του θέματος.
Οφείλουμε να ρυθμίσουμε το τοπίο με τα «στέκια» για να υπάρχει νομοθεσία με την οποία θα μπορούν να ελέγχονται. Οι συνεταιρισμοί των αγροτών που διαμαρτύρονται έχουν απόλυτο δίκιο.
Παράλληλα οι αγρότες πρέπει να ξεπεράσουν τις παθογένειες τους συνεταιριστικού κινήματος και να κατανοήσουν ότι με τον ατομικισμό, τον ωχαδελφισμό και την εύκολη απόδοση ευθυνών στο… κράτος ακόμη και εκεί που δεν έχει καμιά σχέση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουν κανένα πρόβλημα και θα απαξιωθεί πλήρως ο κόπος και η ιδιοκτησία τους στα χωράφια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου