Saturday, 20 April, 2024

Βοσκοτόπια και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τα κυριότερα αγροτικά θέματα συζήτησης

στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ηπείρου
Η αναπτυξιακή πολιτική και η παραγωγική ανασυγκρότηση

βρίσκονται στο επίκεντρο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν τη Δευτέρα (23/10) και θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη (24/10), στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών. Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που θα κάνει σήμερα το απόγευμα στο περιφερειακό συνέδριο, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των αγροτών της Ηπείρου. Θα προηγηθεί η συνεδρία που θα έχει ως θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση (θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί). Στην Ήπειρο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την κυβέρνηση με όχημα την θετική εξέλιξη που φέρνει η συμφωνία για τον νέο Κανονισμός της ΕΕ (omnibus) στην οποία έχουμε την αλλαγή στον ορισμό για τα βοσκοτόπια.
Επίσης, θα συζητηθούν η αναζωογόνηση της λίμνης Παμβώτιδας και του Αμβρακικού κόλπου, που αποτελούν ζητήματα όχι μόνο μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος, αλλά έχουν και πολύ μεγάλες οικονομικές προεκτάσεις σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία. Σημαντικό είναι και το θέμα των κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων της περιφέρειας Ηπείρου, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί για δεκαετίες.
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και ο Γ. Γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αντώνογλου.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης θα παρουσιάσει τις σημαντικές τομές που έχουν ήδη υλοποιηθεί από πλευράς του Υπουργείου με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κτηνοτροφία που είναι: ο νέος νόμος για την σήμανση και προέλευση γάλακτος και κρέατος για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, η απλοποίηση της αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων, τα νέα προγράμματα του ΠΑΑ, καθώς και η έγκριση από την ΕΕ του νέου ορισμού του «μόνιμου βοσκοτόπου», που δίνει την ευκαιρία να ενταχθούν στα προγράμματα εκατομμύρια εκτάρια βοσκοτόπων, έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο τοπίο για την αγροτική παραγωγή και την παραδοσιακή κτηνοτροφία ιδιαίτερα στην Ήπειρο.
Ομιλία πρωθυπουργού
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας, στις 19:30 το απόγευμα. Την πρόταση της κυβέρνησής του για ανατροπή όλων των παθογενειών που έχουν επιβαρύνει, ως σήμερα, την Περιφέρεια της Ηπείρου αναμένεται να καταθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αποψινή ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην πόλη των Ιωαννίνων. Η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι χωρίς αμφιβολία από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω στήριξή τους. Για αυτό και προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:
Ο ταχύτερος δυνατός εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.
Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
Η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.
Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
Συγχρόνως ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει χρηματοδοτικά εργαλεία, με αναφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο. Με ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης.
agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου