Saturday, 20 April, 2024

Αύξηση ελέγχων σε σπόρους και φυτάρια, ζήτησε η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών από το ΥπΑΑΤ

Αύξηση των ελέγχων σπόρων και φυταρίων, αναστολή ή ακόμη και μείωση του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού και να εξεταστεί για την προσεχή περίοδο η χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων (με κατά παρέκκλιση άδεια για 120 ημέρες) τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον κλάδο τον σπόρων

ήταν τα κύρια αιτήματα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ), κατά την συνάντηση που είχαν στις 26 Μαΐου, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη. Συγκεκριμένα, στην συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΠΕΣ ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ανδριώτης, το Μέλος κ. Ιωάννης Μπουτσέλης και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης κ. Ευάγγελος Ζαγγίλης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπουτσέλης, «η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης έθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας σπόρων σποράς. Όσον αφορά το ανταποδοτικό τέλος ζητάμε την δραστική μείωση ή ακόμη και την κατάργησή του. Ουσιαστικά μέχρι σήμερα συσσωρεύονταν χρήματα σε ένα «ταμείο» που δεν είχαν όμως καμιά ανταπόδοση. Ακόμη ζητάμε την αύξηση των ελέγχων στη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού. Θέλουμε να τοποθετηθεί ένα bardcode στους σπόρους και τα φυτάρια με τον οποίο θα φεύγουν από τα φυτώρια, ώστε να γνωρίζουμε τις ποικιλίες ή τα υβρίδια και να έχουμε σωστή ιχνηλασιμότητα. Μέχρι σήμερα ο οποιοσδήποτε μπορεί να ονοματίζει το κάθε φυτό με όποιο όνομα θέλει. Τέλος ζητάμε χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων (εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα) με κατά παρέκκλιση άδεια για 120 ημέρες. Αφορά κυρίως τον βαμβακόσπορο και την σποροπαγαγωγή της μηδικής. Φέτος με την αναστολή της κυκλοφορίας των νεο-νικοτινοειδών υπάρχουν πολλά προβλήματα στην παραγωγή από έντομα, τετράνυχους κ.α.».

Συγκεκριμένα, από τα μέλη της ΕΕΠΕΣ ζητήθηκε η ενίσχυση των δομών, του εξοπλισμού και του στελεχιακού δυναμικού των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου ώστε να ελέγχεται επαρκέστερα η εμπορία σπόρων και φυταρίων κηπευτικών, η ενδοκοινοτική απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού από ιδιώτες, και ο έλεγχος της βλαστικότητας των σπόρων. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν τα μέλη της ΕΕΠΕΣ στον ΑγροΤύπο «ζητάμε να υπάρξουν οι σημάνσεις που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία που μέχρι σήμερα δεν τηρούνται. Θέλουμε να ενισχυθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης), ώστε οι έλεγχοι της βλαστικότητας να μην γίνονται όλοι στην Αθήνα».

Ακόμη έθεσαν το θέμα της αναστολής ή της μείωσης του ποσοστού του ανταποδοτικού τέλους το οποίο καταβάλλεται για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού. Μιλάμε για χρήματα που καταβάλλονται από τις εταιρείες για τα οδοιπορικά, τους ελέγχους κ.α. Τα τελευταία χρόνια επειδή έχει μειωθεί το προσωπικό έχουν συσσωρευτεί περίπου 21 εκατ. ευρώ τα οποία παραμένουν αδιάθετα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΕΣ αν καταργηθεί αυτό το τέλος θα μειωθεί και η τιμή των σπόρων.

Επίσης τέθηκε το αίτημα εκπαίδευσης των στελεχών των μελών της Ένωσης καθώς και η διάθεση από πλευράς της ένωσης να συμμετέχει σε Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου η οποία ασχολείται με θέματα του κλάδου. Στην εκπαίδευση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 21 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ζητήθηκε να εξεταστεί για την προσεχή περίοδο η χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων (με κατά παρέκκλιση άδεια για 120 ημέρες) τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον κλάδο αλλά και για την παραγωγή ικανής ποσότητας και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος από τους Έλληνες παραγωγούς, χωρίς την ανάγκη αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών του κλάδου σποροπαραγωγής ζήτησε τη συνέργεια της ΕΕΠΕΣ ώστε να συνδιοργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια.

Επισήμανε την ανάγκη βελτιστοποίησης του έργου των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και τις συνέργειες με συναρμόδια Υπουργεία για την καταπολέμηση της μη ελεγχόμενης διακίνησης σπόρων και τη λαθραία εισαγωγή στην ελληνική επικράτεια. Ζήτησε επίσης εισήγηση σχετικά με το ανταποδοτικό χαρακτήρα του τέλους που πληρώνουν οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας σπόρων. Επίσης, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα των γεωργικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών σχετικά με τις κατά παρέκκλιση άδειες 120 ημερών. Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη να αναθεωρηθεί το σημερινό καθεστώς των επιδοτήσεων της σποροπαραγωγής το οποίο επαγωγικά στοχεύει σε μια νέα νοοτροπία χρήσης πιστοποιημένου ποιοτικού πολλαπλασιαστικού υλικού από τον έλληνα παραγωγό. Εν τέλει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός πρότεινε τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ α) του Υπουργείου, β) της Διεπαγγελματικής Βάμβακος και γ) της Ένωσης Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων, ώστε να δημιουργηθούν σχήματα βιώσιμης παραγωγής οικολογικού, μη γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού με ανταγωνιστική τιμή και εξαγωγική στόχευση στην πρώτη θέση στις ακριβότερες αγορές».

Αύξηση ελέγχων σε σπόρους και φυτάρια, ζήτησε η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών από το ΥπΑΑΤ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου