Saturday, 20 April, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Κ. Αποστόλου μιλά για την τιμή στο ροδάκινο

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Κωνσταντίνος Αποστόλου την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 μίλησε στο logospellas.gr για τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς αυτή την περίοδο, όπως η τιμή και πότε θα ανακοινωθεί από την ΕΚΕ και την ποιότητα του προϊόντος

«Υπάρχει πραγματικό κώλυμα για όλους αυτή τη στιγμή. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Και αυτό ισχύει και για το επιτραπέζιο και για το συμπύρηνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει κανονικές παραγωγές. Αν αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή ότι άλλο παίζει ρόλο, το ζήτημα είναι πως δεν έχουμε ομαλή παραγωγή και αυτό έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της θέσης μας στην παγκόσμια αγορά. Όταν ήμασταν συν πλην στα 16 εκατ. ετησίως, τώρα καλύπτουν τη διαφορά οι ανταγωνιστές μας και κυρίως οι Κινέζοι.

Όταν η Κονσερβοποιία πουλούσε στη Λατινική Αμερική ή στην Αμερική τώρα δεν μπορεί. Στην Αµερική γίνονται κατά περίπου 7% χαµηλότερες προσφορές από την Κίνα, όπως λένε οι πελάτες του εξωτερικού». (Να σημειώσουμε επίσης ότι η Χιλή αγόρασε 14-15 λεπτά!)

«Στην ευρωπαϊκή αγορά, για τη Βρετανία είχαμε κουβέντες για συμβάσεις, όμως µετά το Brexit, είναι ανοιχτό το ενδεχόµενο οι Βρετανοί να στραφούν για εισαγωγές σε χώρες µε νοµίσµατα έναντι των οποίων η στερλίνα έχει υποτιµηθεί λιγότερο απ’ ό,τι έναντι του ευρώ. Φέτος ζούμε καταστάσεις εντελώς διαφορετικές από άλλες χρονιές.

Μπορεί να μειώθηκε η παραγωγή και ο αγρότης να θέλει να ζήσει, όμως στο συμπύρηνο για να πάρεις λεφτά πρέπει να έχεις 3-4 τόνους. Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή τιμή καλούμαστε και μεις να αποφασίσουμε, όπως και το τι γίνεται σήμερα» δήλωσε ο κ. Αποστόλου και έθεσε το εξής ερώτημα προς τους παραγωγούς: «Υπήρξε κάποιος μέχρι σήμερα που δεν πήρε τα λεφτά του; Οι αγρότες δεν είχαν ποτέ θέμα φερεγγυότητας από την ΕΚΕ. Τώρα με την παράδοση οι αγρότες παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι, θέμα ρευστότητας δεν υπάρχει.. Αν τώρα παίρνουν 25 λεπτά (στην παράδοση) αν κάτσει στα 28, με την ανακοίνωση της τιμής θα πάρουν και τη διαφορά, οπότε δεν στέκει η ‘’αγωνία’’ για την τιμή».

Για την ποιότητα

«Την Κυριακή 10 Ιουλίου, τα 17 κονσερβοποιεία μέλη της Ε.Κ.Ε. παρέμειναν κλειστά και δεν παρέλαβαν συμπύρηνα ροδάκινα ως μια συμβολική κίνηση για την απαράδεκτη ποιότητα του συμπύρηνου που παραλήφθηκε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των εργοστασίων και κυρίως τη συγκομιδή και παράδοση πράσινων, εντελώς άγουρων ροδάκινων. Αν δεν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε κουτοπόνηρα, και να αρχίσουμε να αγαπάμε το προϊόν που παράγουμε, οι ανταγωνιστές μας, που ανεβάζουν χρόνο με το χρόνο την ποιότητα των προϊόντων τους, θα μας προσπεράσουν… Το 25% το στέλνουμε κατευθείαν για χυμό. Όλοι γνωρίζουμε ότι όσο καλή δουλειά και αν γίνει στο εργοστάσιο, η ποιότητα της κομπόστας, αλλά και το κόστος της είναι συνάρτηση της ποιότητας των φρούτων.

Ξέρουμε μετά από τόσα χρόνια ότι ούτε βιομηχανίες χωρίς καλούς παραγωγούς συμπύρηνου μπορούν να υπάρξουν, ούτε παραγωγοί χωρίς βιομηχανίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ποιότητα είναι προς όφελος όλων μας και η υποβάθμισή της θα είναι η καταστροφή μας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου