Saturday, 20 April, 2024

Αλλάζει το σύστημα πληρωμής αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ: Εξετάζεται να δίνονται με προκαταβολή

Ο ΕΛΓΑ προσανατολίζεται να δίνει προκαταβολές στους πληγέντες αγρότες, οι οποίες θα συμψηφίζονται με την εκκαθάριση της αποζημίωσης

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Φάνης Κουρεμπές, κατά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 20 Σεπτεμβρίου με τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου και βουλευτές και παραγωγούς από τη Λάρισα που επλήγησαν από παγετό κατά την ανθοφορία των δενδρωδών τους καλλιεργειών και ζητούν αποζημιώσεις. Σε επικοινωνία που είχε το Agro24 με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Θανάση Ζαννιά, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο και ακόμη δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο. Εξετάζεται, πάντως, όπως μας είπε, ως σενάριο, αλλά μόνο σε παραγωγούς που έχουν ήδη πληρώσει τις εισφορές τους και ζημιώνονται από τον καιρό.

Επί της ουσίας για το θέμα που “καίει” τους Λαρισαίους παραγωγούς και τον παγετό του Μαΐου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία”, ο υπουργός επισήμανε ότι για τις αποζημιώσεις είναι μονόδρομος τα ΠΣΕΑ (ενισχύσεις για το φυτικό κεφάλαιο), για τα οποία όμως προβλέπονται φέτος μόλις 16 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα κι ενώ οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες. Ο υπουργός διέψευσε ότι σε ανάλογη σύσκεψη προ μηνών είχε μιλήσει για αποζημιώσεις μέσω του ταμείου Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος, χωρίς να το αποκλείσει κατηγορηματικά, ουσιαστικά άφησε ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες για χορήγηση αποζημιώσεων παραπέμποντάς τες στο μέλλον και συναρτώντας τες με τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας.

Συγκεκριμένα:

Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές είπαν ότι βάσει του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν μόνο οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες ο παγετός «έπληξε» τα δέντρα στη φάση του καρπιδίου κι όχι στην ανθοφορία (σύμφωνα με τον Κανονισμό αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές από τον παγετό). Ο κ. Κουρεμπές είπε ότι αυτό αναφέρει στο πόρισμά της και η επιστημονική επιτροπή, αναφορά η οποία προκάλεσε την αντίδραση των παραγωγών. Σύμφωνα με τους αγρότες, μέσω ΕΛΓΑ θα αποζημιωθεί μόλις το 5% της ζημιάς από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.

Το δεύτερο «όχι» του κ. Βαγγέλη Αποστόλου ήταν σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημιώσεων μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ποτέ δεν είπα ότι υπάρχει Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπα ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία αυτών των φαινομένων και ότι οι χώρες του Νότου της ΕΕ έχουμε λάβει πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Ταμείο στην ΕΕ», ανέφερε με τους αγρότες να του επισημαίνουν ότι σε ανάλογη σύσκεψη πριν μήνες τους είχε πει ότι υπάρχει τέτοιο ταμείο κι ότι μάλιστα ενεργοποίησαν τέτοιες διαδικασίες η Ισπανία και η Ιταλία. Εν μέσω υψηλών τόνων και από τις δύο πλευρές ο υπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας: «είμαστε υπεύθυνη πολιτική ηγεσία».

Το τρίτο «όχι», έμμεσο αυτή τη φορά, του κ. Αποστόλου ήταν σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ. Από τη μία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι «στο φάκελο με τις ζημιές που θα υποβάλλουμε θα ενταχθούν και οι δικές σας». Από την άλλη ξεκαθάρισε ότι «το πότε και πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις είναι θέμα του υπουργικού συμβουλίου», καθώς φέτος για ΠΣΕΑ σ’ όλη τη χώρα υπάρχει κονδύλι μόλις 16 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Ε. Αποστόλου, οι ζημιές φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο ίδιος ο υπουργός αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο χορήγησης ΠΣΕΑ καθώς έθεσε ως προϋπόθεση «να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας».

Τελικά κι αφού η μοναδική θετική είδηση στη σύσκεψη ήταν η δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Φ. Κουρεμπέ ότι θα δίνονται προκαταβολές στους πληγέντες αγρότες (σχετικά θέμα έθεσε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός), ακολούθησε στο γραφείο του υπουργού νέα άτυπη σύσκεψη.

Με πληροφορίες από το eleftheria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου