Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Άμεσες και τραγικές οι συνέπειες της κρίσης στη διάθεση των κερασιών

Άμεσες και τραγικές οι συνέπειες της κρίσης στη διάθεση των κερασιών

Η αναγκαστική τραπεζική αργία και οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην απορρόφηση του βασικού αγροτικού προϊόντος της περιοχής του Δήμου Έδεσσας, του κερασιού, καθώς δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ομαλά οι εξαγωγές, ενώ και η εσωτερική αγορά έχει βαλτώσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

απορροφηση-κερασιών-προβλήματα-(2)

Σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά για τους κερασοπαραγωγούς, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική συγκυρία, όπου χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα για τη διάθεση των προϊόντων τους, κινδυνεύουν να αφήσουν τα κεράσια τους να σαπίσουν στα δέντρα, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της περιοχής μας.

Σε συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, σχετικά με τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τέθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε.Δ.Ε. και Αντιδήμαρχο του Δήμου Έδεσσας, κ. Γιάννη Μουράτογλου, ερώτημα σχετικά με τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας και κυρίως του κερασιού. Δυστυχώς το ερώτημα αυτό δεν απαντήθηκε και δικαιολογήθηκε από την τρέχουσα συνολική οικονομική και πολιτική κατάσταση.

Μήνυμα αγωνίας για την τραγική κατάσταση των κερασοπαραγωγών απευθύνει ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εργατικά όχι για τη συγκομιδή, που δεν μπορεί να διοχετευθεί στην αγορά, αλλά για να μην γίνει ζημιά στα δέντρα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την υποβοήθηση των διαδικασιών απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων και η τραπεζική αργία έτυχε στην περίοδο συγκομιδής των κερασιών με καταστροφικά αποτελέσματα. Η τοπική οικονομία της Έδεσσας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα επώνυμα και ποιοτικά κεράσια Έδεσσας, που όμως παραμένουν απούλητα στα χωράφια. Εάν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις και τρόποι για την ομαλοποίηση των εξαγωγών το πλήγμα στην τοπική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου