Thursday, 28 March, 2024

Φόβοι φορέων πως θα μείνει ακαλλιέργητο το 25% του κάμπου της Β. Ελλάδας

Φόβοι φορέων πως θα μείνει ακαλλιέργητο το 25% του κάμπου της Β. Ελλάδας

Επιστολή με την οποία εκφράζει “κραυγή αγωνίας” ότι το 25% του κάμπου της Β. Ελλάδας θα μείνει ακαλλιέργητο εάν δεν γίνουν αλλαγές στην εφαρμογή της “Πράσινης Ενίσχυσης” όπως αυτή θα ισχύσει με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015- 2020, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και τον υφυπουργό, Παναγιώτη Σγουρίδη.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Ουσουλτζόγλου, αναφέρεται στα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν από την υποχρέωση εναλλαγής τουλάχιστον δύο καλλιεργειών με μέγιστη κάλυψη 75% ανά καλλιέργεια σε εκμεταλλεύσεις με αρόσιμες εκτάσεις από 100 στρέμματα και άνω, και την περιοχή οικολογικής εστίασης 5% άνω των 150 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων του τοπίου για αρόσιμες εκτάσεις.

 Μεταξύ των λόγων που αναφέρει στην επιστολή, τονίζεται ότι “η καλλιέργεια βαμβακιού επιδοτείται με συνδεδεμένη ενίσχυση 187 εκ. € για καλλιεργούμενη έκταση 2,5 εκ. στρεμμάτων. Με την πολιτική που προτείνεται, προβλέπεται αναπόφευκτα η μείωση της καλλιέργειας βάμβακος στα 2 εκ. στρέμματα γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη απώλεια αγροτικών εισοδημάτων ύψους 40 εκ. € από την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος”.

 Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται με την επιστολή η αναστολή των παραπάνω πολιτικών, τουλάχιστον για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και ο επανακαθορισμός τους, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή στη χώρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου