Friday, 19 April, 2024

Σύσκεψη Θ. Τζάκρη – Προέδρου Δ.Σ. ΕΛΓΑ – εκπροσώπων αγροτών Πέλλας και Ημαθίας

Σύσκεψη Θ. Τζάκρη – Προέδρου Δ.Σ. ΕΛΓΑ – εκπροσώπων αγροτών Πέλλας και Ημαθίας

Για την ένταξη των ζημιών στα συμπύρινα ροδάκινα και στα αχλάδια στον παγετό 

Με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛΓΑ σύσκεψη παρουσία και της ιδίας με τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Ν. Στουπή, τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Ζανιά, υπηρεσιακούς παράγοντες και αγρότες – εκπροσώπους Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών από την Πέλλα και την Ημαθία, με θέμα την εξαίρεση των ζημιών που παρατηρούνται εφέτος στο συμπύρινο ροδάκινο εξαιτίας του παγετού της 21ης και 22ης Μαρτίου καθώς της 4ης Απριλίου του 2015 στις αναγγελίες των ζημιών για τις οποίες μπορούν οι παραγωγοί να καταθέσουν δηλώσεις ζημίας και του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που εγείρεται στις τοπικές κοινωνίες των δύο νομών (Πέλλας & Ημαθίας).

Τόσο η κ. Τζάκρη, όσο και οι παρευρισκόμενοι αγρότες – εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών, μετέφεραν στον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΕΛΓΑ ότι οι παγετοί που παρατηρήθηκαν κατά την 21η και 22η Μαρτίου καθώς και την 4η Απριλίου του 2015 προκάλεσαν ζημίες όχι μόνο στα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα, για τα οποία έγιναν ήδη αναγγελίες ζημιών, αλλά και στα συμπύρινα ροδάκινα (Έβερτ, Α37, Κατερίνα κ.λπ.) που κατά τις ίδιες ημερομηνίες βρίσκονταν σε πλήρη ανθοφορία και βάση του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα πρέπει να γίνουν αναγγελίες και στην συνέχεια να κατατεθούν δηλώσεις ζημίας από τους παραγωγούς και για τα προϊόντα αυτά. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή για το ίδιο χρονικό διάστημα, η ίδια υπηρεσία, το ίδιο φαινόμενο (πλήρη ανθοφορία) και τα ίδια μετεωρολογικά στοιχεία (θερμοκρασία – 4 0C, παγετός) να το χαρακτηρίζει -και ορθώς- παγετό για τα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και ακαρπία για τα συμπύρινα ροδάκινα.

Το ίδιο συνέβη και με τα αχλάδια και μάλιστα, όπως αναφέρουν παραγωγοί, με ευθύνη αποκλειστικά της τοπικής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ, ενώ «κάηκαν» λόγω του παγετού της 4ης Απριλίου τα άνθη των αχλαδιών, η υπηρεσία προέβη σε επισημάνσεις στις 27 Απριλίου, όταν όλα τα άνθη είχαν πέσει στο έδαφος και τα στοιχεία είχαν εξαφανιστεί.

Ο κ. Στουπής, αφού άκουσε την βουλευτή, τους παραγωγούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες δεσμεύτηκε για τα εξής:

1.- Την 18η Μαΐου να μεταβεί στην Πέλλα και την Ημαθία κλιμάκιο υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛΓΑ, όπου σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της τοπικής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ και εκπροσώπους των παραγωγών θα γίνει αυτοψία – εξατομικευμένη προσέγγιση σε συγκεκριμένες περιοχές που θα υποδείξουν οι αγρότες και σε συγκεκριμένα κτήματα, ώστε να γίνει επαναπροσδιορισμός των επισημάνσεων στις οποίες έχει προβεί ήδη η τοπική υπηρεσία του ΕΛΓΑ.

2.- Αν η αυτοψία δεν καταστεί επαρκής για την έκδοση ασφαλούς πορίσματος να υπάρξει συνδρομή από εξειδικευμένους επιστήμονες – πραγματογνώμονες (έναν ή περισσότερους), οι οποίοι στο πόρισμά τους θα αποφανθούν εάν οι ζημίες που παρατηρούνται στα συμπύρινα ροδάκινα και στα αχλάδια οφείλονται στους ήδη καταγεγραμμένους και αδιαμφισβήτητους παγετούς της 21ης και 22ης Μαρτίου και της 4ης Απριλίου, το οποίο πόρισμα – πραγματογνωμοσύνη θα τεθεί υπόψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

3.- Για τις όποιες απαντήσεις – αποφάσεις του ΕΛΓΑ θα υπάρξει πλήρης στοιχειοθετημένος φάκελος που θα δοθεί θεσμικά στους αγρότες και στην βουλευτή.

Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ ενημέρωσε επίσης τους παριστάμενους ότι μετά την ολοκλήρωση των φετινών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ θα διενεργηθεί από την υπηρεσία αναλογιστική μελέτη που θα εξετάσει την δυνατότητα αναθεώρησης του ισχύοντος Κανονισμού φυτικής και ζωικής παραγωγής προς την κατεύθυνση της ένταξης στην ομπρέλα κάλυψης του ΕΛΓΑ και άλλων κινδύνων, π.χ. ακαρπιών, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη των παραγωγών από όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους και τους διαβεβαίωσε ότι βούληση της νέας Κυβέρνησης είναι η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΛΓΑ.

Στην σύσκεψη παρέστησαν εκ μέρους του Α.Σ. Πέλλας οι κκ. Γ. Τσάτσας και Γ. Ανδρεάδης και η Δ/ντρια αυτού Α. Χατζηστρατή, εκ μέρους της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Χρ. Γιαννακάκης, εκ μέρους της ΚΑΣΟ Μ. Αλεξάνδρου οι κκ. Ι. Στογιαννίδης, Γ. Στεργίου και Χ. Κάμτσης και εκ μέρους του Α.Σ. Π. Μυλοτόπου οι κκ. Γ. Λυσίτσας και Γ. Καρολίδης.

Η κ. Τζάκρη, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για την διεξαγωγή της σύσκεψης, δήλωσε ότι αναμένει το πόρισμα του υπηρεσιακού κλιμακίου που θα μεταβεί στην Πέλλα την 18η Μαΐου, αλλά και του ειδικού εμπειρογνώμονα, αν αυτό καταστεί αναγκαίο και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις όποιες αποφάσεις.-

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου