Wednesday, 24 April, 2024

Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για το ροδάκινο στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι παραγωγών

Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για το ροδάκινο στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι παραγωγών

Δεκαμελής Ομάδα Εργασίας για τον προγραμματισμό της διαχείρισης του ροδάκινου εσοδείας 2015 και την εξέταση των γενικότερων προβλημάτων στον τομέα, συνέστησε το ΥπΑΑΤ με απόφαση που υπογράφει ο Αν. Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στην Ομάδα συμμετέχουν έξι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ, ένας υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και τρεις εκπρόσωποι οργανώσεων των ροδακινοπαραγωγών. Πρόκειται για τους κ. Χρήστο Γιαννακάκη από την Ημαθία, τον Ιωάννη Στογιαννίδη από την Πέλλα και τον Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου από τη Βέροια. Η θητεία της ομάδας (η οποία δεν είναι αμειβόμενη) λήγει στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.
Τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η 10μελής Ομάδας Εργασίας είναι τα εξής:
τα γενικότερα προβλήματα και θέματα που αφορούν στις Οργανώσεις Παραγωγών, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα προϊόντα του τομέα οπωροκηπευτικών λόγω του ρώσικου εμπάργκο και οι τρόποι διαχείρισής τους, του θέματος των προωθούμενων ποικιλιών οπωροκηπευτικών, των θεμάτων συγκέντρωσης τιμών παραγωγών για διαβίβαση στην Ε.Ε., του καθεστώτος των χώρων συγκέντρωσης ροδάκινου (στέκια), των προβλημάτων κατά των ενδοκοινοτική διακίνηση ροδάκινου, της πολιτικής του τομέα για το συμπύρηνο ροδάκινο.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε για τον ρόλο της επιτροπής ο Πρόεδρος τις Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης: «Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα και το πρώτο θέμα που θα θέσω στο τραπέζι από πλευράς μου είναι αυτό των μέτρων στήριξης για την ερχόμενη εμπορική χρονιά από την Ε.Ε. Ο ρόλος μας θα είναι να συντάξουμε τις προτάσεις που θα υποβάλουμε στην αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν».
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και συντονιστής του Συλλόγου Πρωτοβουλίας Αγροτών Ελλάδας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η σύσταση της Ομάδας Εργασίας αποτελούσε μια από τις δεσμεύσεις που Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμα ήταν πρόεδρος της Αντιπολίτευσης πέρσι, προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και πως θα διακινηθεί το προϊόν πιο συγκροτημένα στις ξένες αγορές.
«Αυτό που θα θέλαμε ήταν η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας να έχει περισσότερους εκπροσώπους αγροτικών φορέων αλλά νομίζουμε ότι για αρχή είμαστε καλά», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και πρόσθεσε: «το πρώτο και κύριο που θα εξετάσουμε είναι πως θα διαχειριστούμε την κρίση που έχει προκύψει από το εμπάργκο. Επίσης θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης που θα διεκδικήσουμε από την Ε.Ε.».

Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης από την Πέλλα κ. Ιωάννης Στογιαννίδης, δήλωσε στον «Λόγο»

Stogiannidis
«Στην πλέον κρίσιμη και κομβική συγκυρία σχετικά με το μέλλον, τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του κλάδου του ροδάκινου κλήθηκα να συμβάλλω με τις απόψεις, τις γνώσεις και την εμπειρία μου ως μέλος της ομάδας εργασίας για τον προγραμματισμό της διαχείρισης του ροδάκινου εσοδείας 2015 και την εξέταση των γενικότερων προβλημάτων στον τομέα, με σκοπό τη δημιουργία προτάσεων και την εξεύρεση λύσεων σε μία σειρά από θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο, αλλά και κατ’ επέκτασιν όλο τον αγροτικό τομέα.
Επιγραμματικά, οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, βιομηχανίες, και την πολιτική ηγεσία μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες) αφορούν τα μέτρα στήριξης από την ΕΕ σε περίπτωση που συνεχιστεί το ρωσικό εμπάργκο, θέματα σχετικά με την οργάνωση, συγκέντρωση, διακίνηση του προϊόντος, θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή, όπως και αυτά που αφορούν την εσωτερική οργάνωση, λειτουργία και ενδυνάμωση του ρόλου των Οργανώσεων παραγωγών».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου