Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μπακαλιάρος με Σκορδαλιά της Έλλης

Μπακαλιάρος  με Σκορδαλιά της Έλλης 
 
Υλικά
1, ½  – 2 κιλά μπακαλιάρος παστός

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Κουρκούτι

1 κουτί μπίρα

1 μπέϊκιν

1/2 κ.γ σόδα φαγητού

3 ασπράδια αυγών

1 κ.σ μουστάρδα

Αλεύρι όσο πάρει

       Σκορδαλιά με ψωμί

4 -5 φέτες ψωμί

2  σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ ξίδι

8 κ.σ ελαιόλαδο

λίγο αλάτι, πιπέρι

Σκορδαλιά με πατάτα

8-10 πατάτες μέτριες

2  σκελίδες σκόρδο

3 λεμόνια

ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Από βραδύς ξεφλουδίζουμε τον μπακαλιάρο, τον  κόβουμε σε μερίδες  και τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό για να τον ξαλμυρίσουμε. Αλλάζουμε κάθε (3) τρεις ώρες το νερό της λεκάνης. Την άλλη ημέρα βγάζουμε τα κομμάτια από το νερό και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Σε μπολ ρίχνουμε την μπύρα, διαλύουμε μέσα το μπέϊκιν, την σόδα και την μουστάρδα. Κτυπάμε τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στην μπύρα. Ανακατεύουμε με το σύρμα ρίχνοντας αλεύρι έως ότου γίνει ένας πηχτός χυλός που να στέκεται στον μπακαλιάρο.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε σπορέλαιο να ζεσταθεί. Βουτάμε στο κουρκούτι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Σκορδαλιά με ψωμί: Μουσκεύουμε σε νερό το ψωμί, το στύβουμε  να φύγει το νερό και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα κτυπάμε  μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το κτύπημα.

Σκορδαλιά με πατάτα: καθαρίζουμε τις πατάτες  και τις βράζουμε με λίγο αλάτι και 2  σκελίδες σκόρδο. Τις στραγγίζουμε  (κρατάτε λίγο από το ζουμί) και σε ένα μπολ τις πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το χυμό των λεμονιών και ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας. Εάν το μείγμα είναι σφικτό  προσθέτουμε από το ζωμό της πατάτας που έχουμε κρατήσει.

Μπακαλιάρος με Σκορδαλιά της Έλλης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου