Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα

Υλικά:
1 λάχανο
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

για την άσπρη σάλτσα…
4 κ. σούπας βούτυρο
6 κ.σούπας αλεύρι
2 κούπες γάλα
2 κούπες ζεστό νερό, που μέσα του έχουμε διαλύσει 2 κύβους λαχανικών
4 κρόκους
χυμό από 3 λεμόνια

Εκτέλεση:
-Κόβουμε το κοτσάνι (βάση) από το λάχανο με προσοχή, για να μην σπάσουμε όλα τα φύλλα του.
-Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι. Έπειτα, τοποθετούμε το λάχανο με την βάση προς τα κάτω. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Θα δείτε ότι τα φύλλα του θα αρχίσουν να ξεκολλάνε.
-Βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.
-Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
-Προσεκτικά, ανοίγουμε το κάθε φύλλο, και κόβουμε κατά μήκος του νεύρου, έτσι ώστε να πάρουμε 2 κομμάτια φύλλου για το τύλιγμα.
-Σε κάθε κομμάτι, τοποθετούμε 2 κουταλιές της γέμισης και ρολάρουμε όπως και στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο.(κλείνουμε τα πλαινά και ρολάρουμε σαν πούρο)
-Τα νεύρα του λάχανου δεν τα πετάμε. Τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες μας.
-Βάζουμε λοιπόν τα κομμάτια λάχανου στον πάτο και τοποθετούμε σχετικά σφιχτά, τους λαχανοντολμάδες μας σε στρώσεις. Πάνω από την τελευταία στρώση, βάζουμε ανάποδα ένα πιάτο σαν «καπάκι» και γεμίζουμε με νερό βρύσης μέχρι το χείλος του πιάτου.
-Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
-Σε ένα κατσαρολάκι, ξεκινάμε την σάλτσα μας. Πρώτα, ρίχνουμε το βούτυο και μόλις λιώσει το αλευρί. Θα χρειαστούμε σίρμα για το ανακάτεμα. Μόλις δημιουργήσουμε την «λάσπη» που θέλουμε ως βάση (όπως στην μπεσαμέλ), ρίχνουμε το γάλα και κατόπιν το νερό με τους λιωμένους κύβους λαχανικών. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα κρόκων και λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και στη φωτιά μέχρι να πάρει μια καλή βράση.
– Βγάζουμε προσεκτικά τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος τύπου πυρέξ. Τώρα, θέλουμε να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, αλλά όχι πολύ σφιχτά και όχι σε στρώσεις. Περιχύονουμε με την άσπρη σάλτσα και αφήνουμε να πάει παντού.

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου