Friday, 19 April, 2024

Έξυπνες ιδέες για γιορτινές σαλάτες

Επιλέξατε το κύριο πιάτο για το γιορτινό σας τραπέζι. Συνδυάσατε εκλεκτά υλικά για τη σούπα ή το πρώτο πιάτο και επιστρατεύσατε τη φαντασία σας για τα ορεκτικά του καλωσορίσματος. Τι γίνεται όμως με τη σαλάτα;

Η γιορτινή σαλάτα δεν απαιτεί περισσότερο χρόνο από μια καθημερινή, ιδιαίτερα αφού έχει προηγηθεί πολύωρη (και συχνά πολυήμερη) κοπιαστική εργασία για την ετοιμασία του υπόλοιπου γεύματος.

Ας μείνει λοιπόν η σαλάτα ένα πιάτο γρήγορο, οικονομικό και απλό, όπως άλλωστε είναι και η φιλοσοφία της, αρκετό για όλους τους καλεσμένους, όχι όμως πρόχειρο ή «φτηνό».
Μετά από ατελείωτα τραπεζώματα στα αγαπημένα μου πρόσωπα –κάποια από αυτά μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητικά όπως οι γιοι μου- νομίζω ότι μπορώ να σας δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές για απλές αλλά εντυπωσιακές σαλάτες που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπες στο γιορτινό σας κάλεσμα.

Απλότητα, εποχικότητα και οικονομία
Ξεχάστε τα πανάκριβα υλικά και τις «δηθενιές»! Οι εποχές απαιτούν λιτότητα, αλλά η ελληνική και παγκόσμια γαστρονομία είναι γεμάτες από σοφές πρακτικές και ατελείωτες ιδέες μεγαλοπρεπούς απλότητας. Η ανάγκη για εντυπωσιασμό, συχνά ωθεί επιτήδειους να διαθέτουν στην αγορά κακής ποιότητας υλικά, με υπερβολικά διογκωμένες τιμές που δεν τις αξίζουν, μόνο και μόνο γιατί στις γιορτές έχουμε την τάση να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα. Στρέψτε το ενδιαφέρον σας στους πάγκους των λαϊκών αγορών, συμβατικών ή βιολογικών, όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, αρκετά χαμηλές τιμές λόγω εποχικότητας και, σίγουρα, τα πιο φρέσκα και άρα νόστιμα υλικά.

Ποικιλία
Οικονομικά και καθημερινά υλικά μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστό. Αντί μιας απλής μαρουλοσαλάτας, για παράδειγμα, φτιάξτε μια πράσινη σαλάτα με ποικιλία από σαλατικά που είναι φθηνότερα λόγω εποχικότητας. Συνδυάστε μαρούλι κλασικό, μαρούλι «σαλάτα» και μαρούλι σγουρό, ρόκα, αντίδια, σπανάκι και μαραθόριζα. Χρησιμοποιήστε ένα απλό ντρέσινγκ με βαλσαμικό ξίδι και πορτοκαλοχυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, αγουρέλαιο και μέλι!

Χριστουγεννιάτικα χρώματα
Ποια χρώματα σας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για Χριστούγεννα; Μα φυσικά το κόκκινο και ο πράσινο. Συνδυάστε τα λοιπόν και στις σαλάτες σας! Εμπλουτίστε μια απλή πράσινη σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης (φρέσκες ή από βαζάκι), ή με ψητά παντζάρια, με ρόδια ή με φέτες από σανγκουίνι, για να αναφέρω μερικά μόνο. Θέλετε και λάμψεις χρυσού; Προσθέστε καλαμπόκι ή κίτρινες πιπεριές, ή χρυσοροδισμένα κρουτόν ή μια σάλτσα με βάση τη μουστάρδα.

salata2

Ακόμη περισσότερα χρώματα
Η πολυχρωμία στις σαλάτες είναι πάντα εντυπωσιακή. Οι πολυσαλάτες είναι μια λύση που χαρίζει επισημότητα στο πιάτο και ικανοποιεί κάθε ουρανίσκο. Ασπρο και κόκκινο λάχανο με την ήπια και γλυκίζουσα γεύση τους συνδυάζονται με σαλατικά που έχουν έντονο χαρακτήρα, όπως τη ρόκα και το σέλινο. Προσθέστε χονδροτριμμένο καρότο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικους ρουμπινένιους σπόρους ροδιού, σπιτικά κρουτόν και κομματάκια φέτας ή κατσικίσιου τυριού. Αυτές οι σαλάτες σερβίρονται συνήθως με απλό λαδολέμονο ή λαδόξιδο ή με απλές σάλτσες με βάση το γιαούρτι.

Γεύσεις Χειμώνα
Μια από τις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες σαλάτες είναι μια καταπράσινη μείξη από φρέσκο σπανάκι και ρόκα, με ελαφρά καβουρδισμένη καρυδόψιχα, κυβάκια φέτας ή κατσικίσιου τυριού, μαύρη σταφίδα ή ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα και λίγο ξεροτραγανισμένο μπέικον (ή κομματάκια τηγανισμένου χωριάτικου λουκάνικου). Για ντρέσινγκ, ανακατέψτε μέλι (ή οξύμελι) με ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Χόρτα και πάλι χόρτα
Αν και η ετοιμασία τους είναι λιγάκι πιο μπελαλίδικη γιατί απαιτούν καθάρισμα, πλύσιμο και βράσιμο, είναι οικονομικές και πολύ νόστιμες. Συνδυάστε διάφορα ραδίκια (πικροράδικα, άγρια, ιταλικά) με αντίδια και σταμναγκάθι, τα οποία θα βράσετε όλα μαζί αλλά αλ ντέντε, τραγανά. Αφού τα στραγγίσετε πολύ καλά, τα σοτάρετε σε ελαιόλαδο με ελάχιστο σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Βάλτε τα σε μια μεγάλη και βαθιά πιατέλα (όχι βαθύ μπολ) και ρίξτε στο κέντρο μια πυκνόρρευστη σάλτσα με βάση το γιαούρτι (ή ένα λευκό κρεμώδες τυρί όπως γαλοτύρι ή κατίκι). Ρίξτε μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι και έτοιμη!

Κόκκινο της γιορτής
Βράστε και ψιλοκόψτε παντζάρια και αναμείξτε τα με κόκκινο λάχανο και κόκκινα φασόλια κονσέρβας. Το φουλ του κόκκινου! Προσθέστε καλαμπόκι για να δώσετε λάμψη, αναμείξτε με λίγο γιούρτι για να την ομογενοποιήσετε και νοστιμίστε με αλατοπίπερο.

Ρίζες του Χειμώνα
Οι χειμωνιάτικες ρίζες (βολβοί) που τόσο άδικα παραμελούμε το χειμώνα φτιάχνουν απίθανα νόστιμες σαλάτες που παίζουν και το ρόλο του συνοδευτικού, γλιτώνοντάς μας από άλλο ένα πιάτο. Κόψτε λεπτότατες φέτες (χρησιμοπιήστε «μαντολίνο» για τέλειο αποτέλεσμα) από πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια, ρέβες, κολοκάσια, σελινόριζες, γογγύλια. Ανακατέψτε σε μια μεγάλη λεκάνη με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη και απλώστε τα σε ένα μεγάλο ταψί ή στη λαμαρίνα φούρνου. Ψήστε τα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγαές και περιχύστε τις με ένα μυρωδάτο αγουρέλαιο.

dinanikolaou.gr

Έξυπνες ιδέες για γιορτινές σαλάτες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου