Friday, 19 April, 2024

Ουλίτιδα στην Εγκυμοσύνη

Οι μεγάλες μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον οργανισμό των γυναικών έχουν άμεση επίδραση στους περιοδοντικούς ιστούς και ιδιαιτέρως στα ούλα, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερης βαρύτητας παθήσεις των ούλων σε σχέση με αλλές περιόδους της ζωής τους.

 Ο Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΞΣΤΟΣ  Xειρουργός Oδοντίατρος μας λέει όσα πρέπει να ξέρουμε για την ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη

Πιο συγκεκριμένα τώρα, έχουν παρατηρηθεί ακόμη και περιπτώσεις εγκύων γυναικών με καλή στοματική υγιεινή, στις οποίες η ελάχιστη ύπαρξη μικροβιακής πλάκας στο στόμα έχει οδηγήσει σε προχωρημένες ουλίτιδες, που εκδηλώνονται με ερυθρά, διογκωμένα ούλα που αιμοραγούν στο βούρτσισμα. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα εγκυμοσύνης και σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Παρατηρείται πιο συχνα στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αφορά περίπου τα 2/3 των εγκύων γυναικών μας,

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η ουλίτιδα εγκυμοσύνης μπορεί να εκδηλωθεί ως μια εντοπισμένη υπερβολική αντίδραση των ούλων στη μικροβιακή πλάκα με τη μορφή ογκιδίου με έντονα κόκκινο χρώμα που ματώνει πολύ εύκολα. Αυτη η παθολογική κατάσταση ονομάζεται επουλίδα κύησης και παρατηρείται πιο συχνά στα πρόσθια δόντια.

Συνεπώς , συστήνεται ο προγεννητικός έλεγχος να συμπεριλαμβάνει και οδοντιατρικό έλεγχο ώστε να αποφεύγονται οι παραπάνω δυσάρεστες παθήσεις. Επιπλέον, σε περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα ουλίτιδας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ζητείστε το συντομότερο δυνατό τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας.

Ουλίτιδα στην Εγκυμοσύνη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου