Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Υπ. Εργασίας για τον ξυλοδαρμό εργαζομένου

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θεσμικές παρεμβάσεις του και με την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

δίνει καθημερινά τη μάχη για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Από την πρώτη στιγμή ήρθε σε σύγκρουση με τη λογική και τα μέτρα της περιόδου 2010-2014, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησαν δικαιώματα και γιγάντωσαν τις πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων το Υπουργείο Εργασίας θέσπισε, μεταξύ άλλων, μέτρα ενάντια στην απλήρωτη, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, κανόνες για τις εργολαβίες, για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση των υπερωριών και για την καταβολή των μισθών.
Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, εκτός από πρόστιμο, μπορεί να επιβληθεί ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων. Ο εντοπισμός ανασφάλιστου εργαζόμενου συνεπάγεται αυτόματα τρίμηνη αναδρομική ασφάλισή του και ο εργοδότης έχει έκπτωση στο πρόστιμο μόνο αν προσλάβει τον εργαζόμενο.
Περιστατικά όπως ο ξυλοδαρμός εργαζόμενου στη διανομή φαγητού από πρώην εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτά αλλά θα καταπολεμηθούν αποφασιστικά. Η εστίαση είναι κλάδος αιχμής για τους ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., οι οποίοι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Για την άγρια επίθεση με περισσότερες λεπτομέρειες μίλησε ο ντελιβεράς που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στον AΝΤ1, ο Τάσος Τοπαλίδης ανέφερε πως πριν δεχτεί επίθεση με σιδερογροθιά από τον εργοδότη του και καταλήξει στο νοσοκομείο με μώλωπες και κατάγματα, δεχόταν απειλές τόσο για τη ζωή του, όσο και για το παιδί του.
«Δούλευα περίπου ένα μήνα στην πιτσαρία στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όταν μια μέρα αρρώστησα και -με χαρτί γιατρού- τηλεφώνησα και ενημέρωσα πως θα απουσιάσω από την εργασία μου», ανέφερε ο ντελιβεράς στον Γιώργο Παπαδάκη.
Ο Τάσος Τοπαλίδης περιέγραψε μάλιστα ποια ήταν η αντίδραση του εργοδότη του όταν έμαθε πως δεν θα πήγαινε στη δουλειά λόγω ασθένειας.
Ο ντελιβεράς ανέφερε πως αρχικά ο εργοδότης τον πήρε τηλέφωνο, στη συνέχεια τον απειλούσε και τον πίεζε να πάει δουλειά, λέγοντάς του πως δεν έχει άλλον να καλύψει τη θέση.
«Συνέχισε με απειλητικά μηνύματα και με έβριζε. Έβριζε και το 9χρονο παιδί μου, το απειλούσε. Πήγα στην αστυνομία με το κινητό μου για να καταγραφούν όλα», ανέφερε ο ντελιβεράς τονίζοντας πως την περασμένη Δευτέρα την ώρα που περίμενε την τροχαία μετά από ένα ατύχημα με το μηχανάκι, είδε μπροστά τον πρώην εργοδότη του, ο οποίος τον γρονθοκόπησε δύο φορές στο πρόσωπο και στη συνέχεια επέστρεψε με σιδερογροθιά και τον ξαναχτύπησε στο δεξί μάγουλο.
Άγνωστοι έκαναν λαμπόγυαλο το μαγαζί του εργοδότη που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό ντελιβερά
Δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο έσπασαν τη τζαμαρία του υγειονομικού καταστήματος και αφού έγραψαν συνθήματα, αποχώρησαν
Στόχος επίθεσης από άγνωστους έγινε το κατάστημα του εργοδότη που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό πρώην εργαζομένου του, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό σημειώθηκε στις 3.30 μετά τα μεσάνυχτα, όταν δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο έσπασαν τη τζαμαρία του υγειονομικού καταστήματος και αφού έγραψαν συνθήματα, αποχώρησαν. Από την Αστυνομία διενεργείται προανάκριση.


Στο μεταξύ, για αύριο είναι προγραμματισμένο το δικαστήριο, με την αυτόφωρη διαδικασία, του 33χρονου εργοδότη, ο οποίος συνελήφθη κατόπιν μήνυσης του 36χρονου διανομέα για πρόκληση σωματικής βλάβης.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, τα μέλη της οποίας καλούν αύριο το πρωί σε συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους και πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ενόψει της δίκης.
Ιδιοκτήτης πιτσαρίας: Δεν χτύπησαν κανέναν
Στο «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1 μίλησαν σήμερα τόσο ο καταγγέλλων διανομέας όσο και ο πρώην εργοδότης του.
«Δεν χτύπησαν κανέναν με σιδηρογροθιά και δεν έχει φύγει ποτέ κανένας από το μαγαζί μου απλήρωτος», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και πρώην εργοδότης του καταγγέλλοντος, λίγες ώρες αφού άγνωστοι του έσπασαν το μαγαζί. Ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα της καταγγελίας έχει πάρει τη δικαστική οδό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, όποιος έσπασε το μαγαζί του σχετιζόταν με την καταγγελία του διανομέα, ενώ σημείωσε ότι, «οι πελάτες δεν πατάνε πλέον στο μαγαζί» του, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί οικονομική ζημία.
Το χρονικό της υπόθεσης
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δέχθηκε την επίθεση περιέγραψε στο Καλημέρα Ελλάδα ο Τάσος Τοπαλίδης, ο διανομέας από τη Θεσσαλονίκη που καταγγέλει ότι ξυλοφορτώθηκε άγρια από τον πρώην εργοδότη του.
Όπως είπε ο ίδιος, δούλευε περίπου έναν μήνα στην πιτσαρία στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όταν μια μέρα αρρώστησε και –με χαρτί γιατρού- τηλεφώνησε και ενημέρωσε πως θα απουσιάσει από την εργασία του. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έλειπε, όταν όμως έμαθε πως ο Τοπαλίδης δεν θα πάει, τον πήρε τηλέφωνο και απειλώντας τον, τον πίεσε να πάει στη δουλειά γιατί δεν είχε άλλον να καλύψει τη θέση του.
Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια καταγγελία, ο πρώην εργοδότης του απείλησε ακόμα και το 9χρονο παιδί του διανομέα το επόμενο διάστημα.
Ο Τ.Τοπαλίδης απευθύνθηκε στην Αστυνομία και το περιστατικό καταγράφηκε, ενώ κατέθεσε και μήνυση. Λίγες μέρες μετά, ο πρώην εργοδότης του, τον πέτυχε σε περιοχή κοντά στο κατάστημα και του επιτέθηκε με δύο χτυπήματα στο πρόσωπο.
Αμέσως περαστικοί έσπευσαν να τον βοηθήσουν, απομακρύνοντας τον επιτιθέμενο από το θύμα του, ενώ όπως καταγγέλλει ο δεύτερος, ο πρώτος έφυγε και επέστρεψε με σιδηρογροθιά, για να συνεχίζει να τον χτυπά. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σπασίματα στα ζυγωματικά του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου