Friday, 29 March, 2024

Η κυβέρνηση βάζει τα… ΤΟΜΥ στη ζωή μας! Πάντως όχι τα… Χίλφιγκερ!

Τι είναι, που θα γίνουν και σε ποιους απευθύνονται;

Το… μοδάτο όνομα, τα κτίρια φαντάσματα και τα ράντζα!

Μετά το μπάχαλο που επικρατεί στα παραρτήματα του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δίκτυου Υγείας), τα οποία άδειασαν από γιατρούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,  ιδρύοντας τα ΤΟΜΥ, δηλαδή τις τοπικές ομάδες υγείας. Πολίτες και γιατροί όμως πιστεύουν ότι και αυτό το εγχείρημα θα πέσει στο κενό!

Αναλυτικότερα…

Από τη μια τα κτίρια φαντάσματα των παραρτημάτων του ΠΕΔΥ που έχουν καταρρεύσει κι από την άλλη τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν πνιγεί στα ράντζα. Εδώ και χρόνια σέρνεται αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τις τοπικές μονάδες και το γιατρό της γειτονιάς, που τελικά μόνο στα χαρτιά…. Στη Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία για την συγκρότηση των Τοπικών μονάδων υγείας, των ΤΟΜΥ, που θα στεγαστούν σε μονάδες του ΠΕΔΥ με ευρωπαϊκά κονδύλια. Πότε όμως θα γίνουν αυτές οι περιβόητες 3.000 προσλήψεις του προσωπικού που θα τα στελεχώσει;

Ειδικοί λένε στο Star, ότι για να γίνουν τα ΤΟΜΥ θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια! Κάθε ΤΟΜΥ θα εξυπηρετεί 10.000-12.000 κατοίκους, θα έχει 12μελές προσωπικό με ωράριο 7ωρο και 5νθήμερο σε δύο βάρδιες. Το ετήσιο κόστος ανά ΤΟΜΥ για φέτος θα φράσει τις 51. 240 ευρώ.

Στην πρώτη φάση, ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Κορδελιό, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Πέραμα, και την Κομοτηνή. Τα παραρτήματα του πρώην ΙΚΑ, μετονομαστήκαν σε ΠΕΔΥ και στη συνέχεια θα τα λέμε ΤΟΜΥ. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει κάτι δραστικά στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που του παρέχεται.

star

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου