Thursday, 28 March, 2024

Δίπλωμα οδήγησης στα 16 έτη προτείνουν οι εκπαιδευτές

Ο 16χρονος, σύμφωνα με την πρόταση, πρέπει όταν οδηγεί να έχει συνοδό με τουλάχιστον τριετή οδηγική εμπειρία

Την πρότασή τους για απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου από τα 16 χρόνια επαναφέρουν εκπαιδευτές της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις διαδικασίες που ξεκίνησαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων.

Το σωματείο εκπαιδευτών οδηγών Θεσσαλονίκης «Ο Φίλιππος» επανέρχεται με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, η οποία αφορά την απόκτηση διπλώματος από τα 17 χρόνια, με ένα χρονικό διάστημα η οδήγηση του αυτοκινήτου από ανήλικο να γίνεται με την υποχρεωτική συνοδεία από ενήλικο που κατέχει δίπλωμα οδήγησης. «Είχα καταθέσει σχετική πρόταση για ένα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, πάνω στην οποία έγινε εκτενής συζήτηση. Πιστεύω ότι τώρα που ξανάνοιξε η συζήτηση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Σαβράμης.

Ο κ. Σαβράμης είχε επισημάνει στη ειδική επιτροπή ότι υπάρχει κάτι το οξύμωρο στον νόμο. Η πολιτεία δίνει σε έναν 16χρονο το δικαίωμα, με την υπογραφή του γονέα, να οδηγήσει δίκυκλο, με μόνη παθητική ασφάλεια το κράνος και τη στολή -αν τα φοράει-, και δεν του δίδει το δικαίωμα να είναι μέσα σε ένα όχημα με κλωβό που τον προστατεύει, αφού πρώτα περάσει και βιώσει από μικρός στην εκπαίδευση. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να αναγνωρίζουν στην επικράτειά τους την ισχύ των αδειών οδήγησης που χορηγούνται σε οδηγούς ηλικίας κατώτερης των κατώτερων ορίων που προβλέπονται σε κοινοτική οδηγία. Έτσι, ο πρόεδρος του σωματείου εκπαιδευτών πρότεινε, όποιος έχει συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών, να έχει το δικαίωμα της οδήγησης κατηγορίας Β’, παρακολουθώντας τον πλήρη κύκλο των θεωρητικών και πρακτικών ελαχίστων μαθημάτων. Αν πετύχει στις εξετάσεις, να εκδίδεται «προδίπλωμα», και όταν συμπληρώσει τα 18 έτη, αυτό να αντικαθίσταται με κανονικό δίπλωμα.

Ο 16χρονος, σύμφωνα με την πρόταση, πρέπει όταν οδηγεί να έχει συνοδό με τουλάχιστον τριετή οδηγική εμπειρία. «Αυτή την ιδέα την έκλεψα από τη Γαλλία, όπου ο συνοδός περνάει μέσα από μια σχολή οδηγών, όπου θα μπορέσουμε εμείς να του δώσουμε τα κριτήρια με τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί τον ανήλικο, για να παρατηρεί τις συμπεριφορές του. Συγκεκριμένα, εκείνο που μου έκανε φοβερή εντύπωση ήταν ότι στην Ιρλανδία η ομοσπονδία των εκπαιδευτών έκανε ένα ημερολόγιο κίνησης του ανήλικου με συνοδό, όπου γινόταν η καταγραφή όλης της συμπεριφοράς αυτού του ανηλίκου», όπως είχε περιγράψει ο κ. Σαβράμης στην επιτροπή της Βουλής. Εκτός αυτής της πρότασης, ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτών πρότεινε σειρά ρυθμίσεων για την εκπαίδευση των οδηγών.

Makthes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου