Thursday, 18 April, 2024

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την απένταξη 39 έργων δήμων από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την απένταξη 39 έργων δήμων από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Ζητά την επανένταξή τους και να οριστεί φορέας διαχείρισης του προγράμματος η ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καταγγέλλει την απένταξη τριάντα εννέα έργων των δήμων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», παρά τις αντίθετες πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντηση με την ΚΕΔΕ ότι τα συγκεκριμένα έργα των δήμων δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους καθώς επίσης ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση αλλά και κόστος.

Υπενθυμίζει δε, ότι για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος δεν ευθύνονται οι δήμοι αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης ζητά στη νέα στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και όχι από το ΚΑΠΕ.

Επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε επίσης την ανασυγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Στόχος είναι το ΙΤΑ να αποτελέσει επιστημονικό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης για θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου