Thursday, 28 March, 2024

Άναψαν τα αίματα στη ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά των Δήμων

Άναψαν τα αίματα στη ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά των Δήμων
Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξύ, ενώ στη συνεδρίαση «άναψαν τα αίματα» όταν επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την ΠΝΠ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φράση του κ. Μάρδα: «Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να…», αρκούσε για να προκαλέσει την οξεία αντίδραση των Δημάρχων.

Ακολούθησε βοή στην αίθουσα της συνεδρίασης με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων:

«Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;».

Τελικά, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατάφερε να μιλήσει προχώρησε στις εξής διευκρινίσεις αναφορικά με την εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος:

Η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει υπό όρους.

Οι όροι είναι οι εξής:

Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.

Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Μάλιστα, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτή του η δήλωση που προκάλεσαε νέο κύμα αντιδράσεων με κάποιους δημάρχους να φωνάζουν: «Τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε».

Η ΚΕΔΕ που ανέμενε την τοποθέτηση του κ. Μάρδα για να σχεδιάσει τον τρόπο αντίδρασής της, φέρεται να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας πως πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Αντιδρούν οι Δήμαρχοι. Δεν θέλουν να δώσουν τα αποθεματικά
Πηγή: iefimerida

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου