Thursday, 28 March, 2024

Χάνονται Μουσικό Σχολείο και Δημοτικό Γαλατάδων, εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής Πέλλας

Ο ¨Λόγος της Πέλλας¨ εξασφάλισε, αποκλειστικά το θέμα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πέλλας, το πρωί της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2018

παρουσία του δημάρχου με τη συμμετοχή του Προέδρου Γαλατάδων Κώστα Τσόλκα, του αντιπροέδρου Γιώργου Στεργίου… (δείτε εδώ)

Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε μετά από σύσκεψη την Τρίτη 10 Ιουλίου, όπου συζητήθηκε η ετοιμότητα των προτάσεων ανέγερσης δύο σχολικών κτιρίων στο δήμο Πέλλας.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, στην οποία συμμετείχαν και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας, ο νομικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ΣΔΙΤ Πέτρος Σφηκάκης, εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ.α.  εξετάστηκε η ετοιμότητα των προτάσεων για την ανέγερση σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη διαδικασία ΣΔΙΤ.

Το παρών έδωσε και η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη με σκοπό την προώθηση της ανέγερσης με διαδικασία ΣΔΙΤ δύο σχολικών μονάδων και στο νομό μας και συγκεκριμένα στο Δήμο Πέλλας, για τις οποίες η βουλευτής και πρώην υπουργός έχει πραγματοποιήσει σωρεία επαφών και συσκέψεων με τους αρμόδιους φορείς για να επιτύχει την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται:

α) Για το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών (Γυμνάσιο & Λύκειο), το οποίο από το 2016 η κ. Τζάκρη έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του με την ένταξή του στο ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν αλλεπάλληλων συναντήσεων που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα, τον Υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε και τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη με μοναδική προϋπόθεση ότι  ο Δήμος Πέλλας θα προχωρούσε σε αλλαγή του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για το οικόπεδο που είναι όμορο στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Λυκείου – 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών (εντός του οποίου σε απαράδεκτες από κάθε παιδαγωγική έννοια προκάτ κατασκευές λειτουργεί το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών σήμερα). Μάλιστα ο Δήμαρχος Πέλλας είχε δεσμευτεί κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη τον Απρίλιο (δείτε εδώ) παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και των εκπαιδευτικών, καθώς και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη, ότι η αλλαγή του τοπικού ρυμοτομικού θα έχει ολοκληρωθεί στις 30-4-2018.

Η Θ. Τζάκρη που από καιρό έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, με συναντήσεις με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ και άλλους φορείς τον Φεβρουάριο του 2017 (δείτε εδώ)

Όπως και το Μάιο του 2017 (δείτε εδώ)

Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, σύμφωνα με τη μελέτη, (όταν και αν υπάρξει περίπτωση πλέον να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα) θα αποτελείται από ένα υπερσύγχρονο διώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, που θα περιλαμβάνει χώρους διδασκαλίας, εργαστήρια μουσικής εκπαίδευσης, αίθουσα συναυλιών, χώρους φυσικής αγωγής, διοίκησης, κοινωνικούς και βοηθητικούς χώρους κ.λπ. συνολικού εμβαδού 9.775 τ.μ. Σε αυτό θα μπορούν να φοιτούν περίπου 160 μαθητές στο Γυμνάσιο και 80 μαθητές στο Λύκειο.

β) Για το νέο Δημοτικό Σχολείο Γαλατάδων, με σκοπό την επίλυση των αναγκών στέγασης του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου (το οποίο ιδρύθηκε και λειτούργησε την 1η Ιανουαρίου 1913 , με την απελευθέρωση της Μακεδονίας!) για το οποίο η κ. Τζάκρη επίσης έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του με την ένταξή του στο ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας από τον Μάιο του 2015 κατόπιν επανειλημμένων επισκέψεων που πραγματοποίησε με τον Δήμαρχο Πέλλας, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαλατάδων κ. Κωνσταντίνο Τσόλκα και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Στεργίου στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται να κατασκευαστεί σε τμήμα αγροτεμαχίου, εμβαδού 10.102,00 τ.μ. που βρίσκεται στα όρια (εκτός) του οικισμού Γαλατάδων, για το οποίο είχε δηλωθεί λάθος τμήμα ως σχολική στέγη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο Δήμος Πέλλας είχε αναλάβει να το διορθώσει από τότε (Μάιος 2015), κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Φωτό από συνάντηση της κ. Τζάκρη και του Αντιπροέδρου της Τ.Κ. Γαλατάδων κ. Στεργίου με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε στις 8-5-2015 για το νέο Δημοτικό Σχολείο Γαλατάδων, όπου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου σχολείου.

Το νέο σχολείο, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε διενεργηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, θα αποτελείται από δύο κτίσματα εκ των οποίων το ένα διώροφο και το άλλο ισόγειο. Το διώροφο κτίσμα θα έχει εμβαδόν 1.116,98 και συγκεκριμένα 553,23 τ.μ. στο ισόγειο και 563,75 τ.μ. στον όροφο, ενώ το ισόγειο κτίσμα έχει εμβαδόν 749,77 τ.μ. και το συνολικό εμβαδόν του συγκροτήματος θα είναι 1.866,75 τ.μ. Το νέο σχολείο θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου και θα περιλαμβάνει επτά (7) αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα τμήματος ένταξης, αίθουσες εργαστηρίων (φυσικής, χημείας, πληροφορικής, μουσικής κ.λπ.), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, ιατρείο, δύο (2) χώρους διαλείμματος, τραπεζαρία, κυλικείο, γραφεία εκπαιδευτικών, διοίκησης, συλλόγου γονέων-κηδεμόνων, αίθουσες αρχείου κ.λπ.

Μακέτα του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαλατάδων, που δεν έγινε ποτέ και έμεινε στη μακέτα!

Η σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Υπουργείο Υποδομών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάθεση της αίτησης για το ΣΔΙΤ της α’ φάσης των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας στην Διυπουργική Επιτροπή, η οποία προγραμματίζεται να γίνει τον Σεπτέμβρη και της εξέτασης της ωριμότητας -μεταξύ άλλων και των δύο σχολείων της Πέλλας (Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και Δημοτικού Σχολείου Γαλατάδων)- να ενταχθούν σε αυτό, με μοναδική προϋπόθεση να έχουν καθαρό οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως σχολική στέγη και τίποτα άλλο.

Δυστυχώς στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η μη εκπλήρωση από το Δήμο Πέλλας της μοναδικής αυτής προϋπόθεσης -παρά τις αντίστοιχες προς τούτο διαβεβαιώσεις που δίνονταν κατά καιρούς από τη δημοτική αρχή τόσο στην κ. Τζάκρη όσο και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κούγκα και στη συνέχεια κ. Μπαχαράκη, καθώς και στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου των Γαλατάδων – και έτσι χάθηκε η ευκαιρία της ένταξης των δύο σχολείων στο ΣΔΙΤ της Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λόγω της ολιγωρίας αυτής!

Απάντηση για την κωλυσιεργία θα περιμένουμε από τη δημοτική αρχή Πέλλας;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου