Thursday, 28 March, 2024

Τι είχε πει ο νέος Υπουργός Οικονομικών στα Γιαννιτσά το 2013 σε παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είχε πει ο νέος Υπουργός Οικονομικών στα Γιαννιτσά το 2013 σε παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του  ΣΥΡΙΖΑ

“22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι”

Το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών πραγματοποίησε στο στεγασμένο χώρο του Φιλίππειου, πολιτική συζήτηση με ομιλητές το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Λάσκο και τον βουλευτή Β΄ Αθήνας Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι δύο οικονομολόγοι, συγγραφείς του αποκαλυπτικού βιβλίου “22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι” παρουσίασαν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις εναλλακτικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής του κόμματος και τους τρόπους κατάργησης των Μνημονίων.

Ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι: «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να δείξει πως αλλάζει αυτό το Κράτος, λειτουργώντας προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος, με την παραγωγική ανασυγκρότηση, κλπ. Θα κάνουμε τα πρώτα βήματα ώστε να σταθεί η ελληνική οικονομία ξανά στα πόδια της, σπάζοντας αυτό τον φαύλο κύκλο, ύφεση, μέτρα, με ελάφρυνση της κρίσης ρευστότητας των επιχειρήσεων, … Για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη δόση δημιουργικής λογιστικής….

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

-Αναδιανομή εισοδήματος, ανάποδη, ριζική, όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά κυρίως την περίοδο που βρισκόμαστε για ρεαλιστικούς.

-Ακύρωση και κατάργηση των Μνημονίων. Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης της Αριστεράς όταν έρθει στα πράγματα. Δε λέμε επαναδιαπραγμάτευση. Κατάργηση λέμε με βάση τη συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διαχείριση του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, κλπ.

-Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών, σε δημόσια ιδιοκτησία, γιατί αν δε διαθέτεις χρηματοπιστωτικά εργαλεία δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τίποτα όσο καλές προθέσεις ή πολιτική βούληση κι αν διαθέτεις.

-Παραγωγικός μετασχηματισμός που θα επιχειρήσει να αλλάξει τις παραγωγικές σχέσεις. Αυτό για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Καταλήγοντας, να πω ότι τη σημερινή κατάσταση την περιγράφουμε ως ανθρωπιστική κρίση, όμως αυτές οι λέξεις δεν περιγράφουν πλέον αυτό που ζούμε. Μια κυβερνητική λύση Αριστεράς είναι υποχρεωμένη από τις πρώτες μέρες κιόλας να κάνει παρεμβάσεις και να βοηθήσει τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του».

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου