Friday, 29 March, 2024

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με την Υπουργό Πολιτισμού για θέματα αρχαιοτήτων της Πέλλας

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για θέματα αρχαιοτήτων στην Πελλαία χώρα, στον Λόγγο Έδεσσας και στο Κάστρο Χρυσής

καθώς και για το μνημείο σε χρήση του «Μεγάλου Αλεξάνδρου»
Ο Γιάννης Σηφάκης κάλεσε την Υπουργό να επισκεφτεί την Πέλλα, κάτι που η Υπουργός απεδέχθη την πρόσκληση. Θα οργανωθεί η επίσκεψη της το προσεχές διάστημα.
Ο βουλευτής ζήτησε από την Υπουργό :
1.Να βοηθήσει η Υπουργός το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πέλλας να ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESCO – Ετοιμάζεται φάκελος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας. Ευχαρίστησε την Υπουργό για την πρόσφατη ένταξη στο Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας της ανασκαφής στο Ανάκτορο της Πέλλας με προϋπολογισμό 900.000,00 €.
2.Να μπει στον χάρτη των ανασκαφών σταδιακά και ο αρχαιολογικός χώρος στον Λόγγο της Έδεσσας μετά από 45 χρόνια χωρίς καμιά ανασκαφή. Η ανασκαφή στον Λόγγο υπόσχεται πολύ σημαντικά ευρήματα
3.Να προωθηθεί η γρήγορη ολοκλήρωση των Η/Μ μελετών και της στατικής μελέτης καθώς και έγκρισης του από το Κ.Α.Σ. του έργου «Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» και περιβάλλοντος χώρου» – Υποέργο 2 «Στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους «Χουνκιάρ Τζαμί» στην Έδεσσα ( Β’φάση)». Για την κατασκευή του έργου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε. Η ανάγκη προκύπτει από το γεγονός ότι η Έδεσσα δεν διαθέτει εδώ και αρκετά χρόνια αίθουσα με σοβαρές προδιαγραφές για εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις.
4.Να προωθηθεί η έγκριση από το Κ.Α.Σ. της μελέτης που έχει εκπονηθεί για το Κάστρο της Χρυσής από τον Δήμο Αλμωπίας μέσω του διασυνοριακού προγράμματος LILA και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ανάδειξης του κάστρου από το Π.Δ.Ε.
5.Να ενταχθεί σύντομα και η Πέλλα στο έργο που έχει ξεκινήσει από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την ανάδειξη χναριών της Αρχαίας Εγνατίας που διέσχιζε όλη την Πέλλα
6.Μετέφερε αιτήματα της κοινωνίας της Πέλλας και πολιτιστικών συλλογικοτήτων για διάφορα θέματα ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής ( βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά μνημεία και άλλα).
Ο βουλευτής ζήτησε από την Υπουργό (που γνωρίζει καλά την Πέλλα και την έχει επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως ηθοποιός) να επισκεφτεί άμεσα την Πέλλα. Η Υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση. Η επίσκεψη της θα οργανωθεί το επόμενο διάστημα από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου