Thursday, 28 March, 2024

Πρέσπες: Μπλόκα στους δρόμους από την ΕΛΑΣ – 100 λεωφορεία καθ΄ οδόν

Ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι 60 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Ψαράδες στις Πρέσπες, ότι θα τους… έγραφε η ιστορία

Ότι σήμερα θα μετατρεπόταν σε φρούριο με εκατοντάδες αστυνομικούς, δημοσιογράφους και βεβαίως τους πολιτικούς και διπλωμάτες των δύο χωρών, της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Το πρόγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας για το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ιδιαίτερα σφιχτό, οι διπλωματικές αποστολές έδιναν από χθες αγώνα για να είναι όλα έτοιμα και να δοθεί η εικόνα που θέλουν σε όλο τον κόσμο.

Σε κάθε διασταύρωση έχουν τοποθετηθεί μπλόκα

Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες. Για τον λόγο αυτό οι διαμαρτυρίες θα διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Αναχώρηση λεωφορείων από Θεσσαλονίκη πριν λίγο 

Περίπου 100 λεωφορεία κατευθύνονται στις Πρέσπες

Συνολικά 30 λεωφορεία αναχώρησαν σήμερα στις 07:30 από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατευθυνθούν στο Πισοδέρι, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.


Από την Αριστοτέλους αναχώρησαν έξι λεωφορεία με τους πολίτες να κρατούν ελληνικές σημαίες στα χέρια.
Στο Πισοδέρι αναμένεται να φτάσουν συνολικά 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Από την Πέλλα αναχώρησαν περί τα 8 λεωφορεία.

Στις 10:30 αναμένεται να έρθει από την απέναντι όχθη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων.
Αφού γίνει η τελετή στην ελληνική πλευρά και πέσουν οι υπογραφές, τότε οι δύο πρωθυπουργοί και οι άλλοι καλεσμένοι θα μεταβούν στο σκοπιανό έδαφος. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού.
Όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί στις Πρέσπες, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, όπου, παρουσία του Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, θα υπογράψει με τον ομόλογό του, Nikola Dimitrov, την Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Johannes Hahn. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Rosemary DiCarlo, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Matthew Nimetz, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.
Χθες το μεσημέρι είχε ετοιμαστεί το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης όπου θα γίνει η εκδήλωση ενώ οι εργάτες δούλευαν μέχρι αργά για να είναι όλα έτοιμα. Μια μεγάλη εξέδρα με τέντες για το ενδεχόμενο βροχής, θα περιμένει τους υψηλούς προσκεκλημένους. Περιμετρικά έχουν ακροβολιστεί δεκάδες αστυνομικοί ενώ ομάδες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν την πρόσβαση στο σημείο της υπογραφής.
Άλλωστε, για τις 11 έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ήδη ο κόσμος ξεκίνησε με ναυλωμένα λεωφορεία και ΙΧ.
Με πληροφορίες in.gr – thessnews – thestival – voria

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου