Friday, 19 April, 2024

Πληρώνονται επίδομα παιδιού και προνοιακά

ΟΠΕΚΑ: Λίγο πριν τις εκλογές 2019 στις 26 Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ χιλιάδες οικογένειες και δικαιούχοι το επίδομα παιδιού και τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
Στις 24 Μαΐου θα γίνει η πληρωμή της β’ δόσης για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ. Το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτηση Α21.
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα απενεργοποιηθεί σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 23:59.
Μετά τις 23:59 της 17ης Μαίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για λίγα 24ωρα – όπως παγίως συμβαίνει – μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της δεύτερης διμηνιαίας δόσης για το 2019. Μετά την πληρωμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλλει φέτος αίτηση Α21.
Επειδή το επίδομα του 2019 θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του φορολογικού έτους 2018 και προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ο Οργανισμός καλεί όλους να σπεύσουν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το τρέχον έτος, ώστε αυτή να εκκαθαριστεί εγκαίρως και να λάβουν το ακριβές ποσό του επιδόματος που δικαιούνται.
Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Το επίδομα παιδιού για το 2019 θα πληρωθεί σε έξι δόσεις:
μετά την A’ δόση που έγινε στις 29 Μαρτίου
Β’ δόση: περί τις 24 Μαΐου
Γ’ δόση: τέλος Ιουλίου
Δ’ δόση: τέλος Σεπτεμβρίου
Ε’ δόση: Τέλος Νοεμβρίου
ΣΤ’ δόση: Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων
Προνοιακά επιδόματα
Ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία θα είναι η 25η εκάστου μήνα.
ΟΠΕΚΑ προνοιακά επιδόματα Μαΐου 2019: Όπως είχε εξαρχής δεσμευθεί ο ΟΠΕΚΑ, τα στοιχεία των δικαιούχων που συγκεντρώθηκαν από διαφορετικές πηγές εντάχθηκαν σε ένα, ενιαίο μητρώο και πλέον όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα τους σε μηνιαία βάση. Κάθε μήνα θα καταβάλλεται την 25η ημέρα το μηνιαίο επίδομα που αντιστοιχεί στον τρέχοντα κάθε φορά μήνα.
Έτσι οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δυο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.). Με το νέο σύστημα όλοι θα γνωρίζουν πως θα λαμβάνουν στις 25 του μηνός το ποσό που αντιστοιχεί στο τρέχον μηνιαίο επίδομά τους.
Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Μαίου θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Μαΐου, καθώς η 25η τυγχάνει να είναι Σάββατο. Αναλυτικά, θα εξοφληθούν τα δικαιούμενα ποσά σε όλους όσοι πληρώνονταν μέχρι το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί μετά από τους ηλεκτρονικούς και διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΑ. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται για τον Μάιο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου