Έκτακτη Είδηση

Home / Ειδήσεις / Τοπικά Νέα / Μακροχώρι Ημαθίας: 15 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Μακροχώρι Ημαθίας: 15 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Απόγευμα Κυριακής 13 Απριλίου 2003. Λίγο πριν τις 7.30, ένα λεωφορείο γεμάτο με μαθητές της πρώτης λυκείου, επιστρέφει από εκδρομή στην Αθήνα, στο Μακροχώρι Ημαθίας

Το λεωφορείο έχει φτάσει στα Τέμπη, με την κίνηση να είναι αυξημένη αλλά φυσιολογική, αν λάβεις υπόψιν την ώρα και την ημέρα.
Μια νταλίκα ερχόταν από το άλλο ρεύμα. Μετέφερε νοβοπάν. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Τα νοβοπάν και οι μελαμίνες γλίστρησαν και άρχισαν να σκορπίζονται στον δρόμο. Μερικά από αυτά βρήκαν το λεωφορείο. Όπως και η νταλίκα. Η «καρότσα» μάλιστα της νταλίκας, δεν βρήκε απλά το λεωφορείο, αλλά το «θέρισε» σε όλο το μήκος του.


Οι μαθητές επέστρεφαν κουρασμένοι αλλά και χαρούμενοι στα σπίτια τους. Δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα γινόταν όλο αυτό. Μια σωρεία λαθών και αμελειών, συνετέλεσαν στην τραγωδία των Τεμπών. 21 μαθητές βρήκαν το θάνατο, ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο κρότος της σύγκρουσης «πάγωσε τον χρόνο», όπως έλεγαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ. Όμως ο χρόνος δεν πάγωσε. Οι διασωθέντες μαθητές αλλά και οι συγγενείς, έπρεπε να μάθουν να ζουν με αυτές τις εικόνες. Όλη η Ελλάδα θρηνούσε μαζί τους, όμως επρόκειτο για μια τραγωδία που δεν μπορούσε εύκολα να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.


Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα το έκαναν ακόμα πιο αποτρόπαιο. Το λεωφορείο είχε διαλυθεί ολοσχερώς, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν δυο ώρες να απεγκλωβίσουν όλους τους μαθητές. Κοιτάζοντας τις εικόνες, αρκετοί μπορούσαν να φανταστούν τι περίπου έγινε.


Ο θρήνος ήταν πρωτοφανής. Τα παιδιά δεν είχαν χαθεί μόνο στο άνθος της νιότης τους, αλλά είχαν χάσει τη ζωή τους εντελώς άσκοπα. Αυτό, έκανε το μέγεθος της τραγωδίας ακόμα μεγαλύτερο.

Τι έγινε από τότε

Ο πρώην δήμαρχος Ημαθίας κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για υπεξαίρεση, στα τέλη του 2017

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε πρώην δήμαρχος της Ημαθίας, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση από το δημοτικό ταμείο. Μαζί του καταδικάστηκε πρώην ταμίας του ίδιου Δήμου, στον οποίον το εφετείο επέβαλε φυλάκιση 5 ετών – ποινή η οποία μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη. Το κατηγορητήριο τούς “χρέωνε” ταμειακό έλλειμμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα χρήματα που υπεξαίρεσαν, περιλαμβανόταν επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400.000 ευρώ, στη μνήμη των μαθητών του Μακροχωρίου Ημαθίας που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο των Τεμπών, και προοριζόταν για αθλητικά έργα. Κατά το διαχειριστικό έλεγχο τον οποίο προκάλεσε η επόμενη δημοτική Αρχή, διαπιστώθηκε εξάλλου, κακοδιαχείριση στο δημοτικό παιδικό σταθμό και τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Το Πενταμελές Εφετείο, αποφάσισε τελικά ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται σε 321.000 ευρώ, δεχόμενο ότι τα υπόλοιπα χρήματα κατευθύνθηκαν σε δαπάνες έργων, πληρωμές υπαλλήλων και προμηθευτών, κ.ά.. Το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, ενώ τους αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Απρίλιος 2017 με εγκαίνια στα Τέμπη και μια σήραγγα με την ονομασία «Μακροχώρι» στη μνήμη των μαθητών

Επιτέλους, 14 χρόνια μετά ολοκληρώθηκε το έργο των Τεμπών και ο δυτικός τομέας μίας εκ των δύο σηράγγων πήρε το όνομα του χωριού από το οποίο κατάγονταν οι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στην Κοιλάδα

Με τα ονόματα των θυμάτων σε πολύνεκρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν στα Τέμπη, «βαπτίστηκαν» οι δύο σήραγγες που εγκαινιάστηκαν… Κατά τα άλλα, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και δυστυχώς στους δρόμους συνεχίζουμε να θρηνούμε θύματα όσο ο κρατικός μηχανισμός ενδιαφέρεται για το κέρδος… Αιωνία η μνήμη τους…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου