Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Επίκαιρη η συζήτηση – εκδήλωση για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα των Μνημονίων, στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών

Μια επίκαιρη και ουσιώδη εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποίησε

το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Γιαννιτσών) με θέμα: «Οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα των μνημονίων – Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος» με εισηγητή τον δικηγόρο Θέμη Αχτσιόγλου, το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου, που θα έπρεπε να την παρακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι από όσους παρέστησαν.

ergatikogiannitswn

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνονται στην Ελλάδα μετά από την επιβολή του 3ου Μνημονίου που συνιστούν την επίτευξη ενός στόχου που έχει δρομολογηθεί κατά την τελευταία 20ετία από διεθνείς και εθνικούς κύκλους ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, και υλοποιείται με αφορμή και άλλοθι την κρίση και τα Μνημόνια. Μετά την έκδοση του πορίσματος για τα εργασιακά της «Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» και εν όψει των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους δανειστές για τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της απεργίας και ανταπεργίας, των ομαδικών απολύσεων και του κατώτατου μισθού.

Οι αλλαγές που συντελούνται εντάσσονται στο ίδιο πνεύμα των «μεταρρυθμίσεων» των δύο τελευταίων δεκαετιών υπό την επίκληση του στόχου της ανταγωνιστικότητας που μεταφράζεται με όρους μείωσης και συμπίεσης των δαπανών για την εργασία αβέβαιης αποτελεσματικότητας, πέραν της διασφάλισης της αυξημένης κερδοφορίας του κεφαλαίου, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της επέκτασης της επισφάλειας και ανασφάλειας στους κόλπους των εργαζομένων.

ergatikok

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θ. Ζουρνατζίδου, όπως και ο κ. Αχτσιόγλου επεσήμαναν το γεγονός ότι οι πιέσεις εντείνονται και οι Θεσμοί, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, κλπ. βρίσκουν με την κρίση το πρόσφορο έδαφος για την ολοκλήρωση της εφαρμογής μιας παλιάς ατζέντας που οι συγκυρίες δεν ευνόησαν την πλήρη υλοποίησή της και την επαναφορά του «εργασιακού μεσαίωνα».

Στην εκδήλωση βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σηφάκης, ο οποίος μίλησε περισσότερο για την κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά για τα όσα επιβάλλεται να αλλάξουν. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στη 2η διαπραγμάτευση, στην ανάγκη επαναφοράς του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, την επαναφορά των συλλογικών και ατομικών εργασιακών δικαιωμάτων και στην ανάγκη να απομονωθούν οι ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.

Χ.Π.

Συζήτηση – εκδήλωση για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα των Μνημονίων, στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου