Friday, 19 April, 2024

Επίδομα παιδιού και προνοιακά από τον ΟΠΕΚΑ – Πότε πληρώνονται

Όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 θα λάβουν την οικογενειακή ενίσχυση που δικαιούνται αφού κάνουν νέα αίτηση για το 2019 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21

είναι διαθέσιμη για τις πρώτες αιτήσεις του 2019 από το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Μαρτίου.
Οι οικογένειες θα μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα την αίτηση Α21, παρόλο που δεν θα έχουν κάνει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 (έντυπο Ε1) στην ΑΑΔΕ.
Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιμη όπως και πέρυσι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ και της ΗΔΙΚΑ. Η είσοδος θα γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15/1/2020, όπως έγινε και πέρυσι.
Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Εάν ο δικαιούχος για επίδομα παιδιού έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.
Οι αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς, όπως και πέρυσι, μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2020.
Άρα αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2019, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες όπως και το 2018.
Πότε θα πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Η πληρωμή για τα Προνοιακά Επιδόματα στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα γίνει το χρονικό διάστημα μεταξύ 18-21 Μαρτίου.
Η επόμενη πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη διμηνιαία πληρωμή του Μαρτίου, η καταβολή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων θα γίνεται κάθε μήνα.
Η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ που αφορούσε τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 (για τους δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων αφορούσε τον Δεκέμβριο 2018) πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019.
Οι δικαιούχοι, στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας, πιθανόν να κληθούν από τον ΟΠΕΚΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης, εάν δεν έχουν ήδη κληθεί.
Ουσιαστικά, αυτό που αλλάζει είναι ότι δημιουργείται μια ενιαία, κεντρική αρχή πληρωμών, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία και διαμορφώνεται για όλους σταθερή μηνιαία καταβολή των επιδομάτων ενώ κάθε μήνα και σε σταθερή ημερομηνία (κοινή για όλη τη χώρα) θα καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου