Friday, 19 April, 2024

Δήμαρχοι σε διαμαρτυρία: “Σε αγώνα διαρκείας για τη σωτηρία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών”

Συγκέντρωση των δημάρχων και των προέδρων των δημοτικών παιδικών σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε εχθές

ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ψήφιση νομοθετικής διάταξης, που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Αιρετοί και εργαζόμενοι απαίτησαν να αποσυρθεί η σχετική διάταξη και να αρχίσει άμεσα διάλογος, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς είχε δεσμευτεί από τις 9 Μαΐου 2017, για τη δυνατότητα των γονέων, που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο), που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Τη δυναμική κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι – όπως και η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου – και εργαζόμενοι στους δημοτικούς σταθμούς από ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ),καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική απόφαση, η οποία θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους στις Δομές, προωθήθηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και συμπεριλήφθηκε στο Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή στην υποχρεωτική εγγραφή τους στα νηπιαγωγεία -προνήπια), υπενθυμίζοντας στους εργαζομένους των δομών ότι εκτός του Πρωθυπουργού και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου (ενώπιον των Υπουργών κ. Σκουρλέτη και κ. Φωτίου, παρουσία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΔΟΕ, του ΠΑΣΥΒΝ) είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εάν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας  κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημερώθηκε ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αρνήθηκε να συναντηθεί με αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζομένους, ενώ αρνήθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Είναι γνωστό ότι τα κλασικά τμήματα των νηπιαγωγείων που επιδιώκει ο κ. Γαβρόγλου αναγκαστικά να μεταφέρει τα τετράχρονα, δουλεύουν από τις 8.15 μέχρι τις 12.30 ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Καταλαβαίνετε ότι η σύγκριση είναι συντριπτικά υπέρ των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου σχετικά.

Όπως είπε, «1.600 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και χιλιάδες εργαζόμενοι διατρέχουν τον κίνδυνο πολλοί εξ αυτών να κλείσουν και να χάσουν τη δουλειά τους».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου