Thursday, 28 March, 2024

Γιάννης Σηφάκης: Μεγάλη σύσκεψη Υπουργού Γιώργου Σταθάκη με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, ΔΕΠΑ και ΤΑΠ για το φυσικό αέριο

Πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη του Υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Γιάννη Σηφάκη και ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ και ΤΑΠ για το φυσικό αέριο στην Πέλλα
Από το α’ τρίμηνο 2019 ξεκινά η κατασκευή της διανομής φυσικού αερίου στα Γιαννιτσά και από αρχές του 2020 σε Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα και Αριδαία μετά τις μελέτες κόστους – οφέλους
Στα 20 εκατ. ευρώ περίπου το συνολικό έργο για τις άλλες πόλεις της Πέλλας (πλην Γιαννιτσών που έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, η αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Θόδωρος Τερζόπουλος, ο σύμβουλος του Υπουργού Σταύρος Ραφτόπουλος και οι υπεύθυνοι του ΤΑΠ.
Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα που αφορούν την έξοδο από τον ΤΑΠ στο Άσπρο και δρομολογήθηκε ο φορέας που θα αναλάβει την ιδιοκτησία του αποσυμπιεστή από υψηλή (90 bar) σε μέση πίεση (19 bar), δηλαδή ανάμεσα στον ΤΑΠ και στο δίκτυο που θα κατασκευάσει η ΔΕΔΑ. Ο φορέας αυτός θα είναι η ΔΕΠΑ δικτύων ή ο ΔΕΣΦΑ. Ως τον Σεπτέμβριο θα έχει αποφασιστεί λεπτομερώς το θέμα. Ακόμη η προμελέτη θα δείξει αν θα χρειαστεί επιπλέον οικόπεδο στο Άσπρο για τον αποσυμπιεστή ή αρκεί το οικόπεδο που έχει στην ιδιοκτησία του ο ΤΑΠ.


Τα βασικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
1. Κόστος αποσυμπιεστή στο Άσπρο περί τα 2,5 εκατ €
2. Χαλύβδινος αγωγός προς Σκύδρα, Έδεσσα (μέσω Σεβαστειανών και Ριζαρίου) και Νάουσα (μέσω Κοπανού) συνολικά 40,2 km και εκτιμώμενου προϋπολογισμού περί τα 12,1 εκατ. €.
3. Δίκτυα διανομής σε Έδεσσα, Σκύδρα και Νάουσα 111 km και εκτιμώμενου κόστους περί τα 7,8 εκατ. €.
Άρα συνολική επένδυση περί τα 22,4 εκατ, €
4. Πρόταση για σύνδεση της Αριδαίας με CNG (εφόσον καταλήξει θετικά η μελέτη κόστους- οφέλους) με σύνδεση και των ξενοδοχείων της περιοχής
Δίκτυα διανομής 5-8 χιλιόμετρα, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 0,5 εκατ €.
5. Σημειακή σύνδεση βιομηχανιών και θερμοκηπίων
Χρονοδιάγραμμα εργασιών:
Μελέτες βασικού σχεδιασμού ως 31/10/18
Μελέτες κόστους – οφέλους ως 31/12/18
Αίτημα δανείου από την ΕΤΕΠ 01/2019
Αίτημα χρηματοδότησης από ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 01/19
Σύνταξη τευχών διαγωνισμού 2/19
Διαγωνισμός 3/19
Ολοκλήρωση εξόδου από τον ΤΑΠ ως 31/12/19
Εκκίνηση κατασκευής του έργου 02/2020
Δίκτυο διανομής στα Γιαννιτσά
Έναρξη εργασιών κατασκευής δικτύου διανομής α’ τρίμηνο 2019
Τεχνολογία με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο)
Μελλοντικά σύνδεση και των Γιαννιτσών με αγωγό 23.5 km με κόστος περί τα 7,05 εκατ.€
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης με την ιδιαίτερη εξειδίκευση του σε ενεργειακά θέματα θα παρακολουθήσει από κοντά τις διάφορες φάσεις μελετών και εργασιών κατασκευής και θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Φυσικά για την πραγματοποίηση των έργων απαιτείται η χρηματοδότηση που προαναφέρθηκε από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συναντήσεις του βουλευτή με τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα δύο φορές έχει εκφραστεί από τον Περιφερειάρχη η πρόθεση χρηματοδότησης των έργων που προαναφέρθηκαν.
Η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό ήρθε ως συνέχεια της επίσκεψης της αντιπροέδρου της ΔΕΔΑ Στεφανίας Μωσσέ στην Πέλλα και τις επισκέψεις της μαζί με τον βουλευτή σε όλους τους Δημάρχους της Πέλλας καθώς και συνάντηση της με το Επιμελητήριο και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς.
Ακόμη προηγήθηκε και η επίσκεψη στην Πέλλα του Υπεύθυνου Διεύθυνσης Έργων της ΔΕΔΑ Γρηγόρη Μήτση που μαζί με τον βουλευτή επισκέφτηκε το οικόπεδο του ΤΑΠ στο Άσπρο καθώς και διερεύνησαν τις εναλλακτικές οδεύσεις του αγωγού προς τις τέσσερις πόλεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου