Tuesday, 16 April, 2024

Έρχεται η «Πολιορκία», η δεύτερη ταινία του Βασίλη Τσικάρα για το 1821 με Γιαννιτσιώτες συντελεστές (vid)

Στις αρχές του 2017 μια ανεξάρτητη παραγωγή, το πρώτο πολεμικό δράμα που γυρίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 46 χρόνια, πήρε το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη και έκοψε 20.000 εισιτήρια στην Ελλάδα

ενώ 30.000 το είδαν στο εξωτερικό σε ειδικές προβολές. Το φιλμ Έξοδος 1826, σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Τσικάρα, ήταν η πρώτη ταινία της τριλογίας που έχει θέμα την Επανάσταση του 1821. Πλέον, όμως, ήρθε η ώρα για το δεύτερο φιλμ, το οποίο αυτή τη φορά πηγαίνει στο 1822 και στη μάχη της Μονής Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Στη Μονή Παναγίας Δοβρά αγωνιστές από την Ημαθία, την Πέλλα και την Κοζάνη οχυρώθηκαν και πολέμησαν τους Τούρκους υπό τις οδηγίες του Τάσου Καρατάσου.

Η «Πολιορκία», είναι η δεύτερη κατά σειρά ιστορική ταινία μεγάλου μήκους της Aratos Films, μετά την «Έξοδο 1826» και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δη στο ιστορικό γεγονός της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια,  το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών.«Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η πολιορκία ξεκινά», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Η ταινία έρχεται σε μια περίοδο που φαίνεται ότι σιγά σιγά ανθεί ο λεγόμενος ιστορικός κινηματογράφος στη χώρα μας», ανέφερε ο Βασίλης Τσικάρας σε συνέντευξή του.

Και στην Πολιορκία υπάρχει συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών, Μανώλη Σαββίδη, ενώ το δικό τους «ρόλο» έχουν τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι παραδοσιακών συλλόγων.

Στο Teaser #1 εμφανίζονται οι: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Τσικάρας, Αντώνης Σιώπκας, Θανάσης Μπριάνας, Σταύρος Βαφειάδης, Γιώργος Βαβούρας, Βάσω Βλασσίου, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Δανάη Πολυκάρπου, Γιάννης Νικήτας, Παναγιώτης Σαββίδης.

Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Σοφία Μανωλάκου, Τατιάνα Μελίδου, Αντώνης Σιώπκας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Μανώλης Σαββίδης, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Δανάη Πολυκάρπου, Νίκος Βλαχόπουλος, Μιχάλης Στέλιος, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Βασίλης Βεργινάδης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Γιάννης Λαζαρίδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Απόστολος Ρούσκας, Παναγιώτης Σαββίδης, Βασίλης Τσικάρας.

Αναμένουμε με αγωνία την προβολή στις μεγάλες οθόνες!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου